Головна - Новини - Харківський ліцей замовив нове бомбосховище

Харківський ліцей замовив нове бомбосховище

Час прочитання: 2 хв

Харківський ліцей-інтернат «Обдарованість» збирається будувати нове бомбосховище на 400 місць для учнів та персоналу.

«Люк» поспілкувався з керівництвом ліцею та з’ясував подробиці.

Ряд навчальних закладів, що підпорядковуються Харківській обласній раді, оголосили тендери на розробку проєктно-кошторисної документації для будівництва нових бомбосховищ. Серед них — ліцей-інтернат «Обдарованість», який зазнав руйнувань на самому початку повномасштабного вторгнення Росії.

Як постраждав ліцей через російські обстріли?

У школі було пошкоджено головний корпус, спортивна зала та гуртожиток, зруйноване сховище продуктів та вибиті вікна. Восени заклад провів капітальний ремонт та облаштував тимчасове укриття в одному з приміщень. Згодом його проінспектували міністр освіти Сергій Шкарлет та голова обласної військово-цивільної адміністрації (ХОВА) Олег Синєгубов і визнали одним з найкращих в Україні.

укриття в ліцеї "Обдарованість"

укриття в ліцеї "Обдарованість"

укриття в ліцеї "Обдарованість"

«Всі основні роботи проводилися у жовтні-грудні 2022 року, — розповідає директор ліцею Валерій Поливаний у коментарі для «Люк». — Ми подали клопотання до Департаменту науки та освіти ХОВА та отримали фінансування з обласного бюджету. Були проведені капітальні ремонтні роботи та облаштовано укриття».

Що саме планує побудувати ліцей?

Проте зараз ліцей планує побудувати не просто тимчасове укриття, а саме бомбосховище, з урахуванням всіх норм безпеки. За словами Валерія Поливаного, керівництво ліцею планує у травні отримати проєкт, а вже влітку розпочати будівельні роботи, щоб встигнути завершити їх до початку нового навчального року.

«Зараз у нас навчається 290 дітей, — каже Валерій Поливаний. — Влітку 2022, після випуску 11 класів, ліцей провів новий набір учнів на дистанційне навчання, серед них багато дітей з деокупованих територій Харківської області».

Нове бомбосховище розраховане на одночасне перебування 300 дітей та 100 працівників ліцею. Площа становитиме понад 500 квадратних метрів, за всіма санітарними нормами. Керівник ліцею зазначив, що в разі необхідності сховищем зможуть скористатися і мешканці району. 

Коли школяри можуть повернутися до навчання?

Ліцей тримає постійний зв’язок із батьками щодо можливості учнів повернутися до офлайн-навчання. За словами директора, понад 90% дітей готові до цього, попри те, що чверть з них зараз знаходиться за кордоном. Проте остаточне рішення про відновлення навчального процесу в міських закладах освіти прийматиме ХОВА.

Як щодо бомбосховищ  в інших школах?

Що стосується закладів освіти, які підпорядковуються міській владі, то в них укриття протягом року не облаштовували. Про це стало відомо з відповіді Департаменту по взаємодії з правоохоронними органами та цивільного захисту Харківської міськради на запит журналіста Сергія Прокопенка, опублікований через портал «Доступ до правди».

«Реконструкція укриттів в закладах загальної середньої освіти не здійснювалися та інвестиції на вищевказані заклади не виділялись. Кількість укриттів в закладах середньої освіти, які потребують ремонтних робіт складає 86 одиниць», – йдеться у відповіді.

Антон Алохінссон, фото — сайт ліцею «Обдарованість», обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк