Головна - Новини - Терехов оголосив масштабний фінансовий аудит абсолютно всіх закупівель міськради

Терехов оголосив масштабний фінансовий аудит абсолютно всіх закупівель міськради

Час прочитання: 2 хв

Міський голова Харкова Ігор Терехов анонсував великі фінансові перевірки у всіх департаментах міської ради після низки скандалів із непрозорими тендерами та тиску з боку центральної влади.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

Після суспільного розголосу щодо угод сумнівного призначення та непрозорих тендерів у Харківській міській раді проведуть загальний фінансовий аудит усіх закупівель, які проводять її департаменти та комунальні підприємства. Про це міський голова Ігор Терехов повідомив у своєму Telegram-каналі:

«Дав завдання провести фінансовий аудит абсолютно всіх закупівель, які здійснюють або планують здійснювати найближчим часом комунальні підприємства і департаменти Харківської міської ради, написав він.

За його словами, після перевірки всі необов’язкові тендери скасують, а виділені на них кошти спрямують на відновлення зруйнованого Росією житла та інфраструктури або військові потреби.

За даними Харківської обласної військовій адміністрації, зараз на Харківщині зареєстровано близько 25 тисяч пошкоджених обстрілами РФ будинків та квартир.

Що передувало цій заяві?

17 липня Давид Арахамія, голова фракції «Слуга народу» у парламенті, опублікував попередження представникам місцевого самоврядування. Він заявив, що місцева влада має обмежити необов’язкові витрати самостійно, або це зробить Верховна Рада на законодавчому рівні.

«У суспільстві назріває дуже серйозне невдоволення вашими діями. Пов’язано це з пріоритетами, які ви обираєте під час здійснення закупівель, — написав він у своєму Telegram-каналі. — Вважайте це останнім попередженням. Якщо ви не зупинитесь, не припините витрачати гроші на предмети не першої необхідності, на те, що аж ніяк не наближає нас до перемоги, то парламент внесе законодавчі обмеження на період воєнного стану».

За його словами, скандали довкола недоцільного використання коштів місцевою владою дестабілізують українське суспільство, яке у непростих умовах продовжує волонтерити, донатити на армію та зберігати оптимістичний погляд на майбутнє. Арахамія також послався на настрої військових, які «шоковані цими новинами».

Місцеві бюджети під час війни зросли завдяки частковій децентралізації та  збільшенню надходжень від податку на доходи фізичних осіб, що слідували за нею. Також в умовах воєнного стану значним наповнювачем місцевих бюджетів є трансферти з державного бюджету: дотації, субвенції та субсидії.


UPD: 22 липня в етері національного телемарафону Ігор Терехов заявив, що усуне від виконання обов’язків тих керівників, які не пройдуть перевірки на нецільове використання коштів.

«Також скасуємо закупівлю послуг чи товарів, які нині необов’язкові — йдеться про спортивні змагання, культурні заходи, крім найважливіших, — на це ми знизимо витрати», — додав він.

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк