Головна - Новини - Тепер можна і язиком. Терехов виграв суд щодо використання російської мови у своїх соцмережах

Тепер можна і язиком. Терехов виграв суд щодо використання російської мови у своїх соцмережах

Час прочитання: 2 хв

Міський голова Харкова Ігор Терехов виграв суд щодо можливості писати російською у своїх соцмережах. Про це повідомляє Харківський антикорупційний центр (ХАЦ).

«Люк» розбирався, як так вийшло.

Перший штраф за російську мову

В листопаді минулого року Тарас Кремінь, Уповноважений із захисту державної мови, оштрафував Ігоря Терехова на 3400 гривень за використання недержавної мови у зверненнях до харків’ян в ефірі телемарафону «Єдині новини». Міський голова тоді сплатив штраф, але публічно заявив, що з харків’янами продовжить спілкуватися російською. 

Втім, починаючи з грудня 2022 року, Ігор Терехов все ж почав вести свої сторінки у соцмережах переважно державною мовою. Це згодом відзначив і мовний омбудсмен:

«З моменту, як ми минулого року попередньо оголосили, а потім наклали штраф за застосування недержавної мови в телемарафоні ”Єдині новини”, харківський міський голова почав вести свої сторінки здебільшого українською мовою і послуговуватися переважно українською під час телемарафонів», — каже Тарас Кремінь.

«Але за результатами інших ознак порушення, на які нам вказували самі ж харків’яни, ми вирішили накласти на пана Терехова повторний штраф за недержавну мову на його персоналізованій сторінці у Фейсбуці. Йому або його адвокатам це здалося безпідставним. Тому міський голова звернувся як приватна особа, щоб скасувати нашу постанову».

Другий штраф і оскарження через суд

Журналісти ХАЦ пишуть, що, Терехов та його адвокат вважають, що на міського голову не поширюються вимоги відповідного Закону щодо використання державної мови представниками влади.

«За словами Терехова, вебсторінку у мережі Facebook та телеграм-канал він веде як публічна, а не посадова особа, йдеться у пості від ХАЦ.

Також Терехов наголосив на тому, що “значок підтвердження” поряд із сторінкою/профілем у мережі Facebook не наділяє таку вебсторінку властивостями його інтернет-представництва».

6 квітня Київський районний суд Харкова задовольнив позов Ігоря Терехова до Уповноваженого із захисту державної мови. Суддя Світлана Лисиченко визнала заяву Кременя протиправною і скасувала повторне накладання штрафу. Зараз триває період для подання апеляційної скарги.

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк