Головна - Новини - «Потьомкінські дєрєвні та броунівський рух». Яка ситуація зі шкільними укриттями у Харкові
…

«Потьомкінські дєрєвні та броунівський рух». Яка ситуація зі шкільними укриттями у Харкові

Час прочитання: 3 хв

У Харкові розгортається черговий скандал щодо відновлення шкільного офлайн-навчання. Очільник області Олег Синєгубов заявив, що у харківських школах немає укриттів, які відповідали б нормам безпеки. Міський голова Ігор Терехов натомість повідомив, що у Харкові вже 51 укриття готово для навчання, ще два десятки — на підході.

До суперечки приєдналися керівники Нацполіції та ДСНС Харківщини, а також директорка міського Департаменту освіти, які діаметрально протилежно оцінюють готовність укриттів у харківських школах.

«Люк» розібрався в деталях цієї ситуації.

Яка позиція керівництва області?

Вчора, 12 липня, відбувся брифінг щодо організації навчання в освітніх закладах Харківської області з 1 вересня. На ньому були голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, начальник обласного управління Національної поліції Володимир Тимошко та його колега з обласного управління ДСНС Сергій Чабань.

Роз’яснюючи п’ятничну ухвалу Ради оборони Харківщини, Синєгубов повторно наголосив, що приймати рішення щодо форми навчання будуть самі освітні заклади. Проте місцева влада має облаштувати у школах укриття згідно із нормами безпеки. Як позитивний приклад він навів ліцей «Обдарованість».

«Якщо брати місто Харків, у більшості випадків на 90% це буде онлайн-освіта. Поправте мене, але я не знаю такої школи у Харкові, де [була б, — «Люк»] захисна споруда, яка відповідала б цим нормам, — сказав очільник області. — Потрібно враховувати, що як мінімум половина шкіл в самому Харкові зруйнована внаслідок військових дій».

За його словами, з центрального бюджету Харківщина отримала 224 мільйони гривень на облаштування у закладах освіти укриттів за державними будівельними нормами. Облаштування вже наявних обійдеться приблизно у 15 мільйонів гривень за кожне, якщо зводити з нуля — від 20 до 70 мільйонів.

«Ніхто ж, як то кажуть, “потьомкінські дєрєвні” будувати не буде, бо це безпека дітей», — підсумував Синєгубов.

У Харкові пройшов брифінг щодо можливого відновлення навчання у школах
У Харкові пройшов брифінг щодо можливого відновлення навчання у школах. Джерело: Kharkiv Media Hub

Скільки укриттів є у харківських школах?

Голова поліції Харківської області Володимир Тимошко застерігає батьків та освітян від бажання проігнорувати рішення Ради оборони Харківщини.

«Працюючі батьки почали здаватися, домовлятися, функціонувати як такий собі “броунівський рух”, — скаржиться він. — Ми почали надсилати листи, зустрічатися з директорами таких закладів (здебільшого приватних) і казати їм: це так не робиться, ви ж піддаєте ризику [дітей]»

За його словами, під час нещодавніх перевірок поліція Харківщини отримала 257 звернень щодо укриттів, які були зачинені або знаходилися у неналежному стані. Тимошко закликав харків’ян повідомляти про такі проблеми й у випадку непідготовлених укриттів у школах.

Його слова доповнив в.о. керівника ДСНС Харківщини Сергій Чабань. За його словами, з оглянутих 120 укриттів у навчальних закладах Харківської області визнали придатними лише 82, з них тільки сім знаходяться у самому Харкові: 

  • Шевченківський район — два;
  • Салтівський — два;
  • Київський район — одне;
  • Слобідський район — одне;
  • Холодногірський — одне.

Решта шкільних укриттів, які знаходяться у задовільному стані, належать до районів Харківської області. 

Що заявив Ігор Терехов?

Сьогодні, 13 липня, харківський міський голова Ігор Терехов з’явився у ранковому етері національного телемарафону та назвав зовсім іншу кількість шкіл, які можуть відновити роботу:

«Якщо військова обстановка нам дозволить, з 1 вересня ми перейдемо на комбіновану систему навчання наших діточок, — сказав він. — Ми вже підготували 51 укриття, де можуть навчатися наші діти. Ще 21 укриття в роботі — це ті, що ми робимо за  кошти міського бюджету».

Він додав, що до облаштування таких споруд міська влада також залучає спонсорів. До початку нового навчального року планують підготувати укриття загалом у 85 зі 100 вцілілих шкіл Харкова. Міський голова підкреслив, що офлайн-навчання у них поновиться лише з дозволу та за бажанням батьків.

Терехов заявив про залучення спонсорів до облаштування укриттів у школах
Терехов заявив про залучення спонсорів до облаштування укриттів у школах. Джерело: телемарафон «Єдині Новини»

Як на заяву обласної влади відреагували освітяни?

Також пресконференцію сьогодні дала директорка Департаменту освіти Харківської міської ради Ольга Деменко. Вона повторила названі Тереховим  цифри та обурилася словами представників обласної влади про неготовність укриттів у школах міста.

«Це принизливо, коли люди вкладають сили у підготовку укриттів, а хтось каже, що їх нема,сказала вона. —  Ми робимо в укриттях все, що потрібно: виходи, входи, вентиляцію, систему оповіщення, санвузли. Можна прийти та переконатися». 

За її словами, аж 117 харківських шкіл мають акти про внесення до переліку найпростіших укриттів, отже дані, озвучені очільником ДСНС Харківщини, не відповідають дійсності. Вона також наголосила, що харківські педагоги чекають пояснень та вибачень від обласної влади.

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк