Головна » Новини » НАБУ відкрило справу, а заступник Синєгубова звільнився. Нові деталі скандалу з фортифікаціями

НАБУ відкрило справу, а заступник Синєгубова звільнився. Нові деталі скандалу з фортифікаціями

Час прочитання: 2 хв

Національне антикорупційне бюро України відкрило провадження про можливе розкрадання бюджетних коштів під час закупівель деревини на фортифікації у Харківській області. До того ж, відповідальний за ці закупівлі заступник голови Харківської обласної військової адміністрації Михайло Харнам звільнився з посади.

«Люк» з посиланням на «Харківський антикорупційний центр» розповідає детальніше.

Що сталося?

Ще 29 липня антикорупціонерка центру «Межа» Мартина Богуславець повідомила, що НАБУ відкрило справу за їхнім зверненням за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Зазначимо, що станом на липень ХОВА перестала купувати деревину у фірм, що мали ознаки фіктивності, та перейшли на прямі постачання від лісництв. Це дозволило знизити ціну за кубометр деревини до в середньому 2800 гривень, тоді як раніше вона могла сягати 8000 гривень.


Читайте також:


Чому звільнився Харнам?

Після того, як стало відомо про відкриття провадження, Михайло Харнам, що відповідав у ХОВА за будівництва фортифікацій, звільнився. Офіційною версією він назвав «втому».

«Це рішення за власним бажанням. Ніяких конфліктів ні з правоохоронними органами, як усі вже починають писати, ні з Олегом Синєгубовим немає. Все дуже добре, усім дякую за співпрацю, усьому колективу. Я впевнений, що цей колектив і далі працюватиме на благо держави», — пояснив причину звільнення Харнам у коментарі «Суспільному».

Що цьому передувало?

У 2024 році департамент житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу ХОВА уклав 223 договори щодо будівництва фортифікаційних споруд на загальну суму в 4,51 мільярда гривень. 

Всі договори укладені за прямою процедурою, без проведення тендерів та без завантаження кошторисів. Відомості про роботи були відсутні через те, що об’єкти пов’язані з обороною країни. Середня ціна деревини у фірм, які брали участь у схемі, за кубометр сировини складала (з логістикою):

  • ТОВ «Деревообробне підприємство “Восход”» (укладено договорів на поставку 3544,5 куб. м на загальну суму в 28,5 мільйонів гривень) — 8 028 гривень.
  • ТОВ «Атт-Буд» (укладено договорів на поставку 20365,1 куб. м на загальну суму 100,4 мільйонів гривень) — 4 929 гривень.
  • ТОВ «Сатисбуд» (укладено договорів на поставку 19273,5 куб. м на загальну суму 98 мільйонів гривень) — 5084 гривень.
  • ТОВ «Герц Індустрія» (укладено договорів на поставку 24123,2 куб. м на загальну суму 116,1 мільйонів гривень) — 4 813,3 гривень.
  • ФОП Чаус І. О. (укладено договорів на поставку 4313,4 куб.м. на загальну суму 18,9 мільйонів гривень) — 4 381,4 гривень.

Пізніше з’явилась інформація, що фірми мають ознаки фіктивності, крім цього, у суспільства виникли сумніви щодо якості виконаних робіт. У відповідь на це ХОВА провела низку брифінгів, де пояснювала ситуацію.

Потім Харківський антикорупційний центр опублікував розслідування, в якому його спеціалісти проаналізували кримінальне провадження СБУ, де йдеться про махінації на постачанні деревини для фортифікацій на Харківщині.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк