Головна - Новини - «Голуб, фольга і синя гуаш». В ARTпідвалі відкриється виставка Марго Рєзнік

«Голуб, фольга і синя гуаш». В ARTпідвалі відкриється виставка Марго Рєзнік

Час прочитання: 2 хв

27 січня в ARTпідвалі Харківської муніципальної галереї відкривається нова виставка київської художниці Марго Рєзнік.

«Люк» розповідає, що відомо про виставку.

Що за виставка?

Виставка є продовженням програми галереї «OPEN CALL 2021 року». Марго — вже четверта художниця, що виставляється в межах цього проєкту. 

На експозиції «голуб, фольга і синя гуаш» буде представлено п’ять відеоробіт художниці, створених після початку повномасштабного вторгнення.

«Це роботи створені після початку повномасштабної війни, вони про досвід тимчасово переміщеної особи, відчуття відчуження, самотності, вирваності з контексту і усвідомлення крихкості тіла і власної смертності. А ще про процес прийняття того шо світ це хаос і багато чого я не контролюю», — розповіла «Люку» Марго.


Читайте також:


Про що будуть роботи?

В експозиції буде представлено відеороботи з кількох різних серій. Перша — «alien» є документацією перформансу Марго, під час якого вона розфарбовувала своє обличчя в синій колір та ходила містами України до повномасштабного вторгнення і за кордоном — після.

«Це наче такий щоденник інопланетянина. Мені подобається, що з англійської слово «alien» може означати як інопланетянина, так і чужинця з іншої країни, контексту, культури, і я обігрую ці різні значення, така рефлексія оцієї патєряності тимчасово переміщеної особи в іншій країні»,пояснює Марго.

Друга частина виставки присвячена серії відеорефлексій на досвід усвідомлення війни, зіткнення з хаосом реальності і знищення ілюзії безпеки, структурованості і впорядкованості життя, навіяного законами жанру популярної культури.

«Сутула фам фаталь в червоній сукні як клішований образ з фільмів про зомбі-апокаліпсис. Я зустрічала свій 30-й день народження в резиденції в Норвегії, коли це зняла, і це про мій власний маленький апокаліпсис неможливості повернення до колишнього життя і якісь невиправдані очікування від себе», — розповідає художниця.

Ще одна робота присвячена вразливості тіла в контексті війни. В ній Марго вдягається в костюм із фольги і гуляє Троєщиною.

«В якийсь момент на початку я багато думала про м’якість тіла, і те що якщо щось прилетить в будинок, то з мене буде каша, і оця гра в кіборга це фантазія про те, щоб бути з іншого матеріалу», — ділиться Марго.

Заключна робота присвячена усвідомленню власної смертності, яке у художниці відбулось після початку повномасштабного вторгнення. 

«Я виростила собі ковдру з трави. Це трошки відсилочка на українські казки, де якщо герої несправедливо і трагічно помирають, то на їх місці виростає якась символічна рослина або дерево», — розповідає вона.

Виставку можна буде побачити в АRTпідвалі (вулиця Чернишевська, 15, вхід знадвору) з 27 січня по 24 лютого, час відкриття буде оголошено пізніше в соцмережах галереї.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк