Головна - Новини - Харківська архітекторка потрапила до шорт-листа європейського архітектурного конкурсу 

Харківська архітекторка потрапила до шорт-листа європейського архітектурного конкурсу 

Час прочитання: 2 хв

Випускниця Харківської школи архітектури Аліса Александрова потрапила зі своїм дипломним проєктом до шорт-листа Young Talent Architecture Award — головного архітектурного конкурсу дипломних проєктів Європи.

«Люк» розповідає, що саме архітекторка пропонує змінити у Харкові.

В чому суть запропонованого проєкту?

Випускниця Харківської школи архітектури Аліса Александрова представила на європейський конкурс Young Talent Architecture Award свій дипломний проєкт під назвою Station to Station. Вона пропонує перетворити метроміст Салтівської лінії метро на доступний та відкритий простір над річкою Харків.

Метроміст може перетворитися на громадський простір

«Навколо метромосту перетинаються декілька важливих проблем розвитку Харкова, — розповідає про свій проєкт Аліса. — Це занедбаність приватного сектору з низькою щільністю населення і відсутністю комфортної інфраструктури, відсутність доступу до річок, неурбанізованої зеленої інфраструктури та зв’язної мережі велодоріжок».

За словами архітекторки, реконструкція метромоста передбачає і побудову дороги через річку:

«Дорога, піднята на естакаду, не розриває міську тканину і пішохідні маршрути приватного сектору, мінімізує шумове навантаження на прилеглі території, не маргіналізує територію та не перекриває вид на конструкції метромоста, які вважались інноваційними у свій час», — каже вона.

Які завдання вирішить цей проєкт?

Однією з проблем міста авторка називає перевагу короткострокових рішень над довгостроковими, що тільки створює більше проблем і потребує ще більших інвестицій на їх розв’язання. 

Проєкт передбачає створення додаткової станції метро між «Київською» та «Академіка Барабашова». Вона дозволить вирішити одразу декілька задач в районі метромосту:

  • Стимулювати розвиток прилеглої території;
  • Забезпечити швидкий доступ до спорту і відпочинку на природі;
  • Організувати зручну пересадку з метро на велосипед, яким вздовж річки можна буде доїхати до центру міста, за умови створення «зеленого коридору».

Про премію

Проєкт Аліси увійшов до шорт-листу європейської премії Young Talent Architecture Award. Цей конкурс спрямований на дослідження європейського міста в концептуальному, соціальному, культурному та технічному планах. Щороку на нього подається близько 400 дипломних проєктів, серед яких міжнародне журі вибирає лише декілька найкращих робіт.

Антон Алохінссон, ілюстрації — Аліса Александрова, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк