Головна - Новини - Мільйон з марок. «Укрпошта» передала гроші на відновлення музею Сковороди

Мільйон з марок. «Укрпошта» передала гроші на відновлення музею Сковороди

Час прочитання: 2 хв

«Укрпошта» передала мільйон гривень на відновлення Національного літературно-меморіального музею Григорія Сковороди в селі Сковородинівка Харківської області. Гроші зібрали, продаючи марки з зображенням філософа.

«Люк» розповідає про ініціативу та те, як ще можна долучитись до допомоги музею.

Що зробила «Укрпошта»?

До дня народження поета, філософа та гуманіста Григорія Сковороди, що відзначався 3 грудня, «Укрпошта» передала мільйон гривень на відновлення музею його імені. Гроші зібрали завдяки продажам благодійного блоку марок «До 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди. Сад божественних пісень».

В компанії зазначили, що таким чином вони доєднались до глобальної ініціативи першої леді України Олени Зеленської. Вона займається збором грошей на відновлення зруйнованих об’єктів культурної спадщини нашої країни.

«Сьогодні музей гостро потребує протиаварійних робіт. Будівлю необхідно якнайшвидше законсервувати до майбутньої реставрації, адже з початком зими та настанням холодів музей ще більше руйнується», — підкреслили в «Укрпошті». 

Також до допомоги може долучитися кожен охочий, купивши блок марок на сайті «Укрпошти». 15 гривень з кожного блоку піде на донат.


Читайте також:


Що з музеєм зараз?

Національний літературно-меморіальний комплекс імені Сковороди було зруйновано прямим влучанням російської ракети 7 травня 2022 року. Будівлю не змогли одразу законсервувати через відсутність коштів на це в бюджеті. Харківська ОВА виділила фінансування лише наприкінці 2022 року, а у липні цього року голава ХОВА Олег Синєгубов обіцяв, що музей законсервують до зими

Однак, цього досі не сталося. Синєгубов каже, що поки не вдалося вибрати підрядника через те, що на тендер подається тільки одна компанія. 

Колишній голова Мінкульту Олександр Ткаченко казав, що на відновлення музею необхідно близько 112 мільйонів гривень. До збору долучилися лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук, гурт Kalush Orchestra, репер Володимир Самолюк (Skofka), поп-співачка Jerry Heil, музикант Антон Вельбой (Wellboy) і блогер-мільйонник кіт Степан.

Також до дня народження Сковороди команда музею оголосила збір «301 Справжній друг Сковороди» з ціллю зібрати кошти для протиаварійних та консерваційних робіт. Щоб взяти участь в ініціативі, потрібно заповнити Google-форму або задонатити будь-яку суму на «банку» музею

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк