Головна - Новини - Культурні інституції з прифронтових територій можуть податись на опенкол про деколонізацію

Культурні інституції з прифронтових територій можуть податись на опенкол про деколонізацію

Час прочитання: < 1 хв

Культурні інституції з прифронтових областей зможуть отримати грант на проведення виставок про переосмислення колоніального досвіду України.

«Люк» розповідає детальніше.

Що відомо про опенкол?

Фундація Artists Support Ukraine та ГО «Порт Культури» запустили опенкол для музеїв, галерей та мистецьких центрів, які продовжують працювати у прифронтових регіонах. Переможці конкурсу отримають інституційну підтримку на проведення виставок та публічних дискусій у межах проєкту «Мовні вправи».

«Мовні вправи» — це серія виставок і публічних обговорень з експертами у прифронтових регіонах України. Ініціатива покликана створити простір для діалогу та запросити громадськість до рефлексії на тему мови як інструменту деколонізації, без нав’язування конкретних ідей чи ідеологій. 

Виставка «Мовні вправи» складатиметься з творів українських художників, котрі переосмислюють колоніальний досвід української нації. Формат експозиції — ready-to-print: учасники з громад зможуть завантажити твори художників з сайту, роздрукувати їх і розмістити у просторі, де відбудеться подія. 

Організатори проєкту заохочують учасників не просто експонувати готову виставку, але й доповнити її власним контентом, враховуючи локальні особливості. 

op

op2


Роботи: Кулана Світлинич, Ольга Федорова

Читайте також:


Хто може податись та як це зробити?

Подаватись можуть юридичні та фізичні особи-підприємці, що зареєстровані на території України та працюють не менше року. Переможець повинен реалізувати виставку в одній із перелічених областей України: Одеська, Херсонська, Миколаївська, Запорізька, Харківська, Дніпропетровська, Чернігівська, Сумська. 

Переможець зобовʼязується провести виставку з дотриманням принципу екологічності. Наприклад, роботи після експозиції пропонують здати на переробку.

Детальніше про проєкт «Мовні вправи» та відкритий конкурс для інституцій, що працюють у прифронтових регіонах — на сайті фундації

Заповнити заявку можна за посиланням. Дедлайн подачі заявок — 9 червня 2024 року.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк