Головна - Новини - «ІЗОЛЯЦІЯ» оголосила переможців опенколу для інституцій, що працюють зі спадщиною. Хто від Харківщини?

«ІЗОЛЯЦІЯ» оголосила переможців опенколу для інституцій, що працюють зі спадщиною. Хто від Харківщини?

Час прочитання: 2 хв

Фонд «ІЗОЛЯЦІЯ» оголосив переможців опенколу для інституцій, що працюють з темою ідентичності «Спадщина: простір для роботи».

«Люк» розповідає про харківські інституції, що пройшли.

Що це за програма?

Програма «Спадщина. Простір для роботи» пропонує громаді ідентифікувати та переосмислити наявні місцеві культурні ресурси. Також проєкт «надає методологічні інструменти, аби створити культурні продукт та освітні програми, працювати з власними громадами та різноманітними аудиторіями з урахуванням викликів війни».

Подаватись могли організації, що працюють з темами культури та ідентичності — місцеві музеї, бібліотеки, культурні центри, громадські організації з регіонів, де діє фонд «Партнерство задля стійкості України».

18 березня фонд оголосив, що учасники програми відомі. Від Харківської області обрали:

«Це велика можливість для молодих фахівців отримати необхідні знання та навички для роботи в галузі охорони культурної спадщини, — розповіли в «ІЗОЛЯЦІЇ». — Крім того, уже було проведено першу зустріч-знайомство та першу лекцію навчально-лабораторної частини. Очікуємо на цікаві та плідні результати від учасників!»


Читайте також:


Що відомо про Капитолівську бібліотеку?

Капитолівська сільська бібліотека відома тим, що її працівниця Юлія Какуля-Данилюк евакуювала книжки, зокрема й авторства Володимира Вакуленка, під час російської окупації села.

Тоді росіяни зайняли бібліотеку, тож Юлії довелося тричі ходити на їхню «базу», щоб врятувати книжковий фонд.

«Звісно, я пішла в бібліотеку. Бо це ж якби мені сказали, що якісь чужі люди заселилися в мій будинок, — розповідала вона. — Насправді ж, бібліотека — це мій другий дім, я проводжу тут більше часу, ніж вдома. І сюди багато вкладено моєї душі, моєї роботи. І я не могла зрозуміти, що тут можна робити, як тут можна жити».

Після деокупації бібліотеку відновили за допомоги закордонних партнерів.

Що з музеєм Сковороди?

Музей Сковороди зруйновало пряме влучання російської ракети 7 травня 2022 року. Будівлю не законсервували, бо в бюджеті на той момент не було на це коштів. Наприкінці 2022 року Харківська обласна військова адміністрація (ХОВА) виділила фінансування, а у липні цього року голова ХОВА Олег Синєгубов обіцяв, що музей законсервують до зими

Тим не менш, цього досі не сталося. У ХОВА кажуть, що поки не вдалося вибрати підрядника, бо на тендер подається тільки одна компанія. 

Колишній голова Міністерства культури Олександр Ткаченко казав, що на відновлення музею необхідно близько 112 мільйонів гривень. Минулого року до збору долучилися лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук, гурт Kalush Orchestra, репер Володимир Самолюк (Skofka), поп-співачка Jerry Heil, музикант Антон Вельбой (Wellboy) і блогер-мільйонник кіт Степан та навіть «Укрпошта»

Також до дня народження Сковороди команда музею оголосила збір «301 Справжній друг Сковороди» з ціллю зібрати кошти для протиаварійних та консерваційних робіт. 

Щоб взяти участь в ініціативі, потрібно заповнити Google-форму або задонатити будь-яку суму на «банку» музею

Що з Художньо-меморіальним музеєм І.Ю. Рєпіна?

Меморіальний дім-музей розташований у маленькому будинку часів військових поселень на колишній Нікітінській вулиці (нині — вул. Музейна, 8), де з жовтня 1876 року по вересень 1877 року жив митець Ілля Рєпін з родиною. Основна увага в експозиції музею фокусується на чугуївському періоду в житті і творчості Рєпіна, а також тісним зв’язкам художника з Україною, які не уривалися протягом усього життя. 

«Унікальними є представлені в музеї чотири оригінали ікон, які належать пензлю великого майстра і були написані ним з 14 до 18 років. Вони дуже яскраво характеризують витоки таланту і ранню, майже невідому, творчість художника,розповідають в музеї. — Представлені в експозиції і більш пізні роботи Іллі Рєпіна: портрет [художниці-експресіоністки, — «Люк»] Маріанни Верьовкіної, малюнки, офорти».

Що відомо про Первомайський музей?

Первомайський краєзнавчий музей розташований на півночі міста у приміщенні будівлі колишнього дитсадка.

В експозиції є близько 16 тисяч предметів, серед яких майже 500 експонатів належать до науково-допоміжного фонду. У закладі працює три виставкові зали.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк