Головна - Новини - ХОВА вже кілька тижнів купує деревину для фортифікацій напряму у лісництв. Що змінилось?

ХОВА вже кілька тижнів купує деревину для фортифікацій напряму у лісництв. Що змінилось?

Час прочитання: 2 хв

Харківська обласна військова адміністрація почала закуповувати деревину напряму у лісництв, а не через «фірми-прокладки», щодо яких ведеться слідство. Тепер кубометр сосни вони отримують за, в середньому, 2500 гривень, замість 4-8 тисяч гривень раніше.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

Починаючи з липня цього року департамент житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу ХОВА почав регулярно закуповувати деревину напряму у лісництв. Так, 9 липня було укладено договір з філією Державного спеціалізованого підприємства «Ліси України» «Жовтневе лісове господарство». Там закупили 27,3 кубометра деревини за 80,7 тисяч гривень. Ціна одного кубометра склала близько 2900 гривень. Після цього наступні 4 угоди також укладали з лісництвами, ціна на кубометр сосни становила в середньому 2700 гривень

Попередню угоду укладали наприкінці липня з ТОВ «Деревообробне підприємство “Восход”», яке пропонувало деревину за, в середньому, 8000 гривень.


Читайте також:


Що цьому передувало?

У 2024 році департамент житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу ХОВА уклав 223 договори щодо будівництва фортифікаційних споруд на загальну суму в 4,51 мільярда гривень. 

Всі договори укладені за прямою процедурою, без проведення тендерів та без завантаження кошторисів. Відомості про роботи були відсутні через те, що об’єкти пов’язані з обороною країни. Середня ціна деревини у фірм, які брали участь у схемі, за кубометр сировини складала (з логістикою):

  • ТОВ «Деревообробне підприємство “Восход”» (укладено договорів на поставку 3544,5 куб. м на загальну суму в 28,5 мільйонів гривень) — 8 028 гривень.
  • ТОВ «Атт-Буд» (укладено договорів на поставку 20365,1 куб. м на загальну суму 100,4 мільйонів гривень) — 4 929 гривень.
  • ТОВ «Сатисбуд» (укладено договорів на поставку 19273,5 куб. м на загальну суму 98 мільйонів гривень) — 5084 гривень.
  • ТОВ «Герц Індустрія» (укладено договорів на поставку 24123,2 куб. м на загальну суму 116,1 мільйонів гривень) — 4 813,3 гривень.
  • ФОП Чаус І. О. (укладено договорів на поставку 4313,4 куб.м. на загальну суму 18,9 мільйонів гривень) — 4 381,4 гривень.

Пізніше з’явилась інформація, що фірми мають ознаки фіктивності, крім цього, у суспільства виникли сумніви щодо якості виконаних робіт. У відповідь на це ХОВА провела низку брифінгів, де пояснювала ситуацію.

Потім Харківський антикорупційний центр опублікував розслідування, в якому його спеціалісти проаналізували кримінальне провадження СБУ, де йдеться про махінації на постачанні деревини для фортифікацій на Харківщині.


«Люк» — це незалежне онлайн-медіа про Харків, яке знайомить з культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Ви можете робити свій щомісячний внесок у розвиток харківського медіа через сервіс Buy me a coffee або зробити разовий донат на будь-яку суму.

Разовий платіж
Місячна підписка
100 грн
250 грн
500 грн
Своя сума

Скасувати підписку можна написавши нам на пошту: lyuk.media@gmail.com

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк