Головна - Новини - «Освітня» чи «Політех»? Дізнались, що там із перейменуванням станції метро «Пушкінська»

«Освітня» чи «Політех»? Дізнались, що там із перейменуванням станції метро «Пушкінська»

Час прочитання: 2 хв

Дискусії щодо перейменування станції метро «Пушкінська» тривають. Наразі існує аж чотири петиції на сайті Харківської міської ради щодо цього питання.

«Люк» розповідає детальніше.

Які варіанти розглядають?

Наразі на сайті міськради зареєстровано чотири петиції про перейменування станції метро «Пушкінська». Автори пропонують такі назви:

  • «Політех» або «Політехнічна» (1010 голосів);
  • «Ярослава Мудрого» (562);
  • «Григорія Сковороди» (540);
  • «Освітня» (12).

Читайте також:


Як автори аргументують назви?

Автори петиції про перейменування на «Політехнічну» заявляють, що Харківський політехнічний інститут (ХПІ), який знаходиться поруч, був фундатором промислового та економічного розвитку Харкова. 

«Назва “Політех”, або “Політехнічна” чудово вписується у відомий ряд “наукових” та “освітніх” назв наших інших станцій метро: “Студентська”, “Академіка Павлова”, “Академіка Барабашова”, “Архітектора Бекетова”, “Університет”, “Наукова” та ще раз підкреслить образ Харкова, як студентського міста з потужною науковою школою», — йдеться в петиції.

Щодо перейменування станції на «Ярослава Мудрого», аргументація наступна: «одразу два виходи зі станції ведуть на вулицю, що названа на честь великого князя Київської Русі, поряд з виходами розташовано памʼятник Ярославу Мудрому, а також Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого».

«Майбутнє передекорування станції не потребуватиме значних фінансових витрат та кардинальної зміни концепту, реконструкцію можна провести відносно недорого використовуючи вже існуючі елементи оформлення станції», — кажуть автори петиції.

Зазначимо, що обидва перейменування активно лобіюють колективи ХПІ та Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого (кожен на свою користь). 

Інші дві пропозиції стосуються варіантів назв, не пов’язаних напряму з університетами. Так, перейменування станції на честь Григорія Сковороди автори петиції вважають логічним, адже вулицю Пушкінську так і перейменували. У авторів петиції про перейменування на «Освітню» також аргументація доволі проста: довкола знаходиться багато освітніх закладів, а не тільки вищезгадані університети.

Що передувало обговоренню?

Після того, як 23 січня 2024 року росіяни обстріляли центр Харкова, зокрема, і вже колишню вулицю Пушкінську, міський голова Ігор Терехов запропонував перейменувати її на честь Григорія Сковороди.

26 січня на розгляд міськради винесли пакет із пропозиціями щодо перейменування 65 топонімів, зокрема і Пушкінської. Депутати підтримали цей пакет 73 голосами.

Пізніше в соціальних мережах почалися дискусії щодо перейменування станції «Пушкінська». Серед варіантів були:

  • «Європейська»;
  • «Сковороди»;
  • «Політех»; 
  • «Політехнічна»;
  • «Юридичний університет»;
  • «Ярослава Мудрого» тощо. 

Тоді ж Терехов заявив, що станцію точно перейменують, але як саме — поки що невідомо.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк