Головна - Новини - Харків є лідером за кількістю заяв на відновлення житла, постраждалого через росіян

Харків є лідером за кількістю заяв на відновлення житла, постраждалого через росіян

Час прочитання: < 1 хв

Харків наразі є лідером серед інших обласних центрів за кількістю заяв на відшкодування збитків за програмою «єВідновлення».

«Люк» розповідає детальніше.

Що каже статистика?

21 квітня в ефірі телемарафону голова Комітету ВР із питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк розповіла, що наразі 37% заяв по програмі «єВідновлення» — з Харкова.

«Це — десятки тисяч сімей, які станом на сьогодні мають від держави отримати можливість відремонтувати свої домівки у першу чергу», — заявила Шуляк.


Читайте також:


Що хочуть змінити у програмі?

Олена Шуляк також додала, що наразі люди не можуть отримати компенсації за житло, якщо воно знаходиться на тимчасово окупованих територіях чи у зоні ведення бойових дій.

«Ми говорили з Мінвідновлення, які зараз є основними імплементаторами такої програми, про те, що якщо є підтвердження, що житло зруйновано і комісія не може виїхати, бо війна йде, то не потрібно, щоб комісія виїжджала, а все ж таки щоб була надана можливість отримувати таку компенсацію», — поінформувала нардепка.

Зараз, за словами Шуляк, Мінвідновлення проводить експеримент з фіксації таких заяв із Мелітополя. Якщо все вдасться зробити, то наступними компенсацію зможуть отримати переселенці з Бахмута та Маріуполя.

Як працює «єВідновлення»? 

Урядова програма «єВідновлення» створена для виплати компенсацій за майно, пошкоджене під час повномасштабного вторгнення. Ті, хто ще не встиг відремонтувати житло самостійно, можуть отримати від держави до 200 тисяч гривень допомоги.

Суму компенсації у кожному окремому випадку визначає комісія з представників місцевої влади, незалежних експертів та правоохоронців. Гроші перераховуються на віртуальні картки, їх потрібно витратити протягом 12 місяців. 

Детальніше про подачу заявок на компенсацію читайте за посиланням.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк