Головна - Новини - У Харкові прокуратура вручила підозру ректору вишу у розкраданні понад 14 мільйонів гривень

У Харкові прокуратура вручила підозру ректору вишу у розкраданні понад 14 мільйонів гривень

Час прочитання: 2 хв

У Харкові правоохоронці викрили схему багатомільйонних розкрадань коштів в одному з провідних ВНЗ міста. Наразі підозри вручено трьом фігурантам.

«Люк» розповідає детальніше.

Що відомо про схему?

За даними слідства, проректор з науково-педагогічної роботи одного з ВНЗ Харкова станом на 2012 рік підтримував товариські стосунки з директором фірми, яка тривалий час виконувала підряди на ремонт у цьому навчальному закладі. Разом вони організували схему розкрадання бюджетних грошей: посадовець університету запропонував директору компанії підібрати на посади фіктивних працівників ВНЗ, які не будуть знаходитись на робочих місцях та виконуватимуть інструкції організаторів схеми.

З 2012 по 2023 роки на роботу до університету прийняли дев’ять осіб на посади робітників з обслуговування приміщень, серед яких були родичі і знайомі організаторів протиправної оборудки. 

«”Мертві душі” не знаходились на робочих місцях та не виконували функціональні обов’язки, однак щомісячно їм нараховували заробітну плату та премії. У подальшому фігуранти знімали нараховані суми із зарплатних банківських карток фіктивних робітників вишу та привласнювали ці гроші», — йдеться в повідомленні Харківської обласної прокуратури.


Читайте також:


Які збитки від схеми?

Загальна сума необґрунтовано нарахованих та виплачених заробітних плат та премій становить майже 14,3 мільйонів гривень. За період «оборудки» у головного фігуранта декілька разів змінювались посади в університеті. 

Так, з 2012 по 2018 рік він був проректором з науково-педагогічної роботи, з 2018 по 2023 роки — ректором, а з травня 2023 року його призначили на посаду Першого проректора вишу. Наразі за принципової позиції сторони обвинувачення суд відсторонив його від займаної посади. Досудове розслідування виконують працівники поліції та СБУ.

Також Київська окружна прокуратура Харкова повідомила про підозру трьом чоловікам за фактами заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого повторно, за попередньою змовою групою осіб, у великих і особливо великих розмірах та в умовах воєнного стану (ч. ч. 4, 5 ст. 191 КК України). 

Зазначимо — за даними з відкритих джерел відомо тільки про один ВНЗ, де у 2023 році змінилося керівництво. Це відбулося у Національному аерокосмічному університеті ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут». З 2012 по 2018 рік його проректором з науково-педегогічної роботи був Микола Нечипорук, у 2018 він обійняв посаду ректора, а з 2023 року Нечипорук став Першим проректором.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа про Харків, яке висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк