Головна - Новини - Що було, поки нас не було: пост-дайджест подій 27-31 березня

Що було, поки нас не було: пост-дайджест подій 27-31 березня

Час прочитання: 3 хв

Минулого тижня наша редакція взяла вимушену перерву у публікаціях.

Тож ми зібрали головні події тижня, які відбувалися, поки «Люк» переходив на новий сайт.

Випуск кажанів у «Фельдман Екопарк»

кажан Харків

Центр реабілітації рукокрилих вже вдесяте випустив в екопарку кажанів, врятованих протягом повномасштабного вторгнення. Зазвичай це масова акція, до якої долучаються сотні харків’ян, особливо дітей. Проте цього року випуск проводився лише силами волонтерів та працівників парку — через його територію торік проходила лінія фронту, вона досі лишається закритою для відвідувачів.

Коли: 28 березня

Де: с. Лісне, Фельдман Екопарк


Легендарній пісні про Путіна виповнилося 9 років

На самому початку російської агресії у середовищі харківських ультрас виник один з найвідоміших мемів російсько-української війни. 30 березня 2014 року фанати «Металіста» та донецького «Шахтаря» провели спільний марш центром Харкова, де вперше пролунала кричалка «Путін – хуйло». Вона  швидко набула популярності та поширилася світом.

Коли: 30 березня


Театр НеПушкіна відновлює роботу у квітні

Харківський академічний драматичний театр, який ще донедавна носив ім’я російського письменника, відкриває сезон п’єсою «Занадто одружений таксист». Вона йтиме українською мовою — вперше за 19 років постановок у Харкові. Втім, Мала сцена театру відкриється вже цього тижня авторською виставою «О цей чудовий світ!»

Коли: 7 квітня (Мала сцена), 28 квітня (Основна сцена).

Де: Харківський Академічний Драматичний Театр, вул. Чернишевська, 11 (Основна сцена), вул. Гоголя, 8 (Мала сцена).


Прем’єра фільму «Люксембург, Люксембург» у Близнюках

Вперше стрічку «Люксембург, Люксембург» українського режисера Антоніо Лукіча можна буде побачити 5 квітня у селищі Близнюки Харківської області. Місце обрано не випадково — це батьківщина Аміля та Раміля Насірових, виконавців головних ролей та учасників гурту Курган & Agregat

Стрічка знімалася ще до повномасштабного вторгнення, зараз обоє братів волонтерять, доки третій учасник гурту (Євген Володченко) служить у лавах ЗСУ. Світова прем’єра фільму відбулася на Венеційському кінофестивалі у 2022 році.

Коли: 5 квітня, 18:00

Де: Будинок культури, смт Близнюки, Харківська область


Дерусифікація Первомайського: активісти закликають долучитися до перейменування

Харківщина продовжує позбавлятися радянського колоніального спадку, хоч і не без проблем. Процес перейменування міста Первомайського на щось більш милозвучне та україноцентричне триває вже кілька місяців. У другий тур вийшло десять нових назв, серед яких є як історичні, так і абсолютно нові. Активісти групи «Деколонізація.Україна» пропонують долучитися до голосування.

Коли: до 10 квітня

Де: за посиланням


Харківське видавництво презентувало чотиритомник Сковороди

ілюстрація — Ольга Лісовська для «Люк»

На честь 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди видавництво «Фоліо» випустило повне зібрання його творів з коментарями дослідників та спогадами сучасників. За словами власника «Фоліо» Олександра Красовицького, книги видали мовами, якими писав філософ: українська, російська, латина, грецька та іврит.

Коли: 30 березня

Де: Київ, Медіа-центр «Україна-Укрінформ»


Книга про столітню війну у «ЄрміловЦентрі» 

В центрі сучасного мистецтва Каразінського університету відбулася презентація книги «Наша столітня. Короткі нариси про довгу війну». Її автор Володимир В’ятрович розповідає про про довгу історію протистояння з Росією протягом останніх 100 років, проводячи паралелі із подіями після початку повномасштабного вторгнення.

Коли: 30 березня

Де: «ЄрміловЦентр», головний корпус ХНУ ім. В.Н. Каразіна, майдан Свободи


Перехід на новий сайт став можливим завдяки організації Media Development Foundation та дизайн-агенції та студії розробки Solar digital.

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк