Головна - Новини - На Харківщині планують віддати 120 мільйонів гривень на будівництво укриття фірмі, пов’язаній з сепаратистами

На Харківщині планують віддати 120 мільйонів гривень на будівництво укриття фірмі, пов’язаній з сепаратистами

Час прочитання: 2 хв

Будувати укриття у Наталинському ліцеї, що у Харківській області, буде фірма, пов’язана з сепаратистами. На роботи виділено понад 120 мільйонів гривень.

«Люк» з посиланням на «Харківський антикорупційний центр» розповідає детальніше.

Що сталося?

Наталинська сільська рада провела аукціон на зведення укриття у ліцеї — наразі угоду планується укласти з ТОВ «Промін Буд Сервіс». Компанія запропонувала ціну у 120,1 мільйона гривень. Укриття площею 1382 кв. м. вміщатиме 400 людей.

В ХАЦ зазначають, що ціни у кошторисі вказані без суттєвих завищень, однак є питання до вартості доставки. Так, вартість доставки бетону становить 2300 гривень за кубічний метр, що майже дорівнює ціні на сам бетон. Ринкова доставка на таку відстань становить 1100-1600 гривень за кубічний метр.


Читайте також:


Що не так з фірмою-переможцем?

Засновником ТОВ «Промін Буд Сервіс» вказаний Андрій Цвільов з Донецьку. До 2021 року фірмою керував Ігор Черкашин. Наразі, за інформацією ХАЦ, він керує донецькою фірмою «Марморокбуд», що через низку донецьких і краматорських компаній належить Дмитру Швидченку з окупованого Донецька, який був помічником екснардепа від «Партії регіонів», ексміністра в уряді Азарова Анатолія Близнюка.

У тендерній документації вказано, що ТОВ «Промін Буд Сервіс» буде орендувати техніку у фірми «Хозхімсервіс». Зараз її засновником вказаний Дмитро Корначук з окупованої Макіївки. 

Ще донедавна фірмою керували представники родини Кізіменко, зокрема, Алла та Марк Кізіменки. Чоловік Алли, Олег Кізіменко, раніше очолював управління капітального будівництва Донецької ОДА, а з 2012 року був заступником мера Севастополя Володимира Яцуби. 

Після анексії Криму Росією Кізіменко-старший лишився на тій же посаді при так званому губернаторі Сергії Меняйлі, а у 2015 році був звільнений. Зрештою у вересні 2018 року Олег Кізіменко був арештований у Херсоні за підозрою в державній зраді, а в грудні 2018-го — засуджений на п’ять років умовно за сепаратизм.

Також у документах зазначено, що субпідрядником на 90% буде приватне підприємство «Інженерно-виробничий центр “Вектор”», зареєстроване у Дніпрі. Раніше серед засновників фірми було ТОВ «Промін Буд Сервіс», а зараз засновником є Олександр Криворучко, який був зятем Алли та Олега Кізіменків.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк