Головна - Новини - Театру Шевченка скоротили фінансування

Театру Шевченка скоротили фінансування

Час прочитання: 3 хв

Харківському драмтеатру імені Шевченка скоротили фінансування. З акторами та режисерами припиняють співпрацю, посилаючись на брак коштів через воєнний стан. Трупа змушена закрити сезон достроково, не представивши прем’єрну виставу.

«Люк» розібрався у подробицях

Що сталося?

Харківський державний академічний український драматичний театр імені Т. Г. Шевченка («Березіль») почав призупиняти трудові відносини зі своїми працівниками. Про це 15 липня на своїй Facebook-сторінці повідомив волонтер та депутат Харківської міської ради Олег Абрамичев:

«Спочатку військова адміністрація забороняє проводити будь-які заходи в театрах. Чим паралізує роботу закладів культури та їх колективів. А зараз, посилаючись на воєнний стан, призупиняє трудовий договір з працівниками театру,написав він. 

Це “Березіль”, основа нового українського театру. Рік тому ми мали відзначати 100 років йому, якби не свині. А зараз работу паралізує влада. Це смерть Харківським театрам. Цього не можна допускати».

У дописі Абрамичев опублікував лист від керівництва театру до одного з акторів. У ньому йдеться про призупинення трудового договору. Відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат директорка театру Маргарита Сакаян покладає на державу-агресора.

Керівництво театру «Березіль» пропонує акторам отримати відшкодування заробітньої платні у Росії
Керівництво театру «Березіль» пропонує акторам отримати відшкодування заробітньої платні у Росії

Що розповідають самі актори?

В неділю, 16 липня, у театрі відбувся закритий допрем’єрний показ «Каліки з острова Інішмаан» — нової вистави за пʼєсою ірландського драматурга і режисера Мартіна МакДона. Прем’єра цього спектаклю мала стати закриттям театрального сезону. 

Сьогодні, 17 липня, театр написав у Facebook про вимушене перенесення прем’єри на осінь:

«Друзі, ми змушені закривати сезон, так і не дочекавшись дозволу зіграти для вас нову, вже готову виставу, — повідомила трупа.

На жаль, цими ж днями ми отримали звістку про те, що театру суттєво скоротили фінансування, і тепер більша половина березільців лишилася взагалі без виплат. Це неабиякий шок для колективу, але ми дуже любимо свою роботу, віримо у її важливість і боротимемося за себе. Тож, попри все: до зустрічі наступного сезону на прем’єрі “Каліки з острова Іншмаан”».

Нагадаємо, більшість харківських театрів підпорядковуються обласній владі. Ще до початку повномасштабного російського вторгнення Харківська обласна державна адміністрація намагалася скоротити штат деяких театрів, а той взагалі об’єднати їх в один заклад — так керівники області планували оптимізувати їх фінансування.


UPD: Заступник директора Департаменту культури та туризму ХОВА Олександр Костін пояснив, що цього року заклади культури змушені економити бюджет. У 2022 році театру Шевченка виділили 17,2 мільйонів гривень, а у 2023-му — 12,1 мільйонів.

«У них є люди, які працюють, які потрібні театру. Є категорія людей, які виведені на простій — тобто, отримують дві третини. І є люди, з якими призупинена дія контракту, тобто, вони не отримують коштів, — розповів він виданню «Медіапорт». — Це питання вирішують самі директори — з ким призупиняти, кого відправляти на простій, кого залишати, залежно від того, як на даний час, на сьогодні функціонує театр»

За словами Костіна, наразі у театрі Шевченка працюють понад 150 людей, і керівництво не може покрити усі потреби за наявного фінансування. Перекладання на державу-агресора відповідальності за відшкодування виплат акторам Костін назвав «стандартними формулюваннями».

Чиновник також пояснив, що в умовах обмеженого фінансування театри мають самостійно визначити обсяги своєї роботи і потребу в акторах: кого залишити, а кому скоротити зарплатню.

«Але ми хочемо зберегти баланс, щоб усі театрально-концертні установи змогли показувати той репертуар, який запланували в цьому році, і щоб люди, які будуть задіяні в роботі театру, отримували заробітну платню. Тетральний сезон закінчився. Більшість у відпустках», — додав він.

Костін висловив сподівання, що більшість харківських театрів розпочне роботу, оскільки 7 липня Рада оборони Харківщини скасувала заборону на проведення масових культурно-мистецьких заходів. Проте, їх можна проводити лише у приміщеннях з найпростішими укриттями та за умови погодження у трьох інстанціях: СБУ, Національній поліції та ДСНС.

За його словами, театр Шевченка теж міг би поставити прем’єру до закриття сезону, якби узгодив це питання із зазначеними інстанціями. 

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк