Головна - Новини - Прокуратура Харківщини бореться за збереження будинку, де жив Григорій Сковорода
…

Прокуратура Харківщини бореться за збереження будинку, де жив Григорій Сковорода

Час прочитання: < 1 хв

Харківська обласна прокуратура через суд зобов’язала владу Великого Бурлука взяти на баланс будинок, у якому наприкінці XVIII століття жив український філософ Григорій Сковорода.

«Люк» розповідає подробиці.

Куп’янська окружна прокуратура Харківської області подала до суду позов проти Великобурлуцької селищної ради. Прокурори вимагають визнати злочинною бездіяльність місцевої влади та зобов’язати її взяти на баланс територіальної громади пам’ятку історії місцевого значення. Мова йде про садибу, в якій у якому в 80-х роках ХVIII століття жив філософ та письменник Григорій Сковорода.

Садиба у Великому Бурлуці. Фото Харківська обласна прокуратура
Садиба у Великому Бурлуці. Фото: Харківська обласна прокуратура

Що трапилось із садибою?

Керівник Куп’янської окружної прокуратури Едуард Миргородський встановив, що будинок у Великому Бурлуці площею понад 1500 кв.м. держава взяла під охорону ще у 1972 році, а у 2008-му — внесла до переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації. 

Місцеві органи влади досі не оформили права власності на садибу. Фактично безхазяйна пам’ятка історії руйнується, а будь-які ремонтні та реставраційні роботи не проводяться, зазначили у прокуратурі:

«Відсутність належного обліку такого майна та не передача його у власність територіальної громади призводить до того, що орган місцевого самоврядування фактично позбавлений можливості реалізувати свої повноваження, визначені Законом України ”Про охорону культурної спадщини”».

Спочатку суд залишив без розгляду позов прокурорів. Але вони подали скаргу до Другого апеляційною адміністративного суду, який скасував ухвалу суду першої інстанції та зобов’язав його продовжити розгляд справи, аби зберегти історичну будівлю.

Антон Алохінссон, фото — Харківська обласна прокуратура, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк