Головна - Новини - Відновлена резиденція в будинку «Слово» прийняла першого учасника

Відновлена резиденція в будинку «Слово» прийняла першого учасника

Час прочитання: < 1 хв

Харківська резиденція у будинку «Слово» повноцінно відновила свою діяльність. Першим резидентом став Ігор Малієвський — чеський фотограф та письменник.

«Люк» розповідає детальніше.

Що відомо про резидента?

Ігор Малієвський народився в Празі, вивчав теорію фізики в Карловому університеті, де потім вивчився і на філософа. 

З 1995 року займається художньою фотографією (двічі перемагав у конкурсі Czech Press Photo), пише поезію та прозу. Разом із чеським письменником Ярославом Рудішем готує літературне кабаре EKG.

Дебютував у 2003 році збіркою віршів «Бєломорка», пізніше вийшли книги «Дружба» (2005), «День, який настав після кінця світу» (2013) і «Місяць над річкою Тейо» (2014).

«Ігор буде в резиденції протягом 10 днів — до 19 лютого. Хочете дізнатися про нашого резидента ще більше? Ви можете поставити йому питання у коментарях під цим дописом», — пропонують на сторінці резиденції.


Читайте також:


Що це за резиденція?

В будинку «Слово» в 1930-х роках жили і працювали митці «Розстріляного відродження», зокрема, Микола Хвильовий, Майк Йогансен, Остап Вишня, Володимир Яновський, Павло Тичина, Михайло Яловий та Іван Багряний.

З 2018 року у будинку функціонує резиденція «Слово», створена за ініціативи PEN Ukraine і Харківського ЛітМузею. У 2022 році росіяни пошкодили будинок, однак сама квартира, де проводилась резиденція, вціліла.

Наразі для резидентів підготували дві квартири — журналіста Петра Лісового та мовознавця Юрія Шевельова

Цьогоріч у резиденції можуть взяти участь 12 українських та 10 чеських авторів. Останніх вже обрали партнери будинку «Слово». Податись на опенкол можуть поети, прозаїки, перекладачі, літературознавці, драматурги, журналісти та вчені-гуманітарії. Для цього необхідно заповнити заявку за посиланням. 

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк