Головна - Новини - Мінкульт та Зеленський обрали своїх кандидатів до Наглядової ради УКФ

Мінкульт та Зеленський обрали своїх кандидатів до Наглядової ради УКФ

Час прочитання: 2 хв

Міністерство культури та інформаційної політики України (МКІП), а також президент Володимир Зеленський обрали за своїми квотами чотирьох членів Наглядової ради «Українського культурного фонду» (УКФ).

«Люк» розповідає про це детальніше.

Кого обрали до Наглядової ради УКФ?

8 лютого МКІП опублікувало заяву про затвердження двох членів до Наглядової ради УКФ. Так, до складу наглядової ради увійдуть:

  • Богдана Півненко, в. о. генеральної директорки та художньої керівниці Національного ансамблю солістів «Київська камерата»;
  • Вікторія Ярмощук, генеральна директорка FILM.UA Group.

Того ж дня указ про назначення двох членів до Наглядової ради УКФ опублікував і президент Володимир Зеленський. За його квотою до ради увійдуть:

  • Олеся Жураківська, акторка, директорка й художня керівниця Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра;
  • Володимир Шейко, генеральний директор Українського інституту.

Разом із обраними до цього шляхом голосування чотирма кандидатами, Наглядова рада є майже укомплектованою. Тепер вони мають обрати собі голову, який теж увійде до складу ради.


Читайте також:


Чим займається Наглядова рада УКФ?

Наглядова рада УКФ — орган, що фактично керує діяльністю «Українського культурного фонду», затверджує стратегічні напрямки розвитку, слідкує за виконанням фінансової політики та рішеннями щодо великих проєктів. 

Рада обирається строком на три роки. До її складу входить дев’ять членів: двох призначає президент України, двох — Мінкульт, двоє представників обираються від культурних установ та двоє — від громадських об’єднань через інтернет-голосування. Потім вони обирають собі голову, який теж стає членом ради. 

Який скандал передував призначенню?

У січні 2024 року навколо інтернет-голосування за призначення членів Наглядової ради УКФ розгорнувся скандал. Журналісти отримали доступ до списку голосувальників серед ГО і помітили, що близько сорока з них так чи інакше пов’язані з вже колишнім членом ради Олександром Сусленським, який знову намагався потрапити до її складу. Крім цього, тоді ж всплили скриншоти сексистських та русофільських публікацій у соціальних мережах цього кандидата. 

В якості рішення журналіст і представник громадської організації Ukraїner Богдан Логвиненко запропонував ГО консолідувати свої сили для підтримки його та іншого кандидата з громадської спілки «Центр “Регіональний розвиток”» Володимира Воробея. Ситуація набула суспільного розголосу, і Сусленський зняв свою кандидатуру з виборів.

Ввечері 22 січня т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв провів онлайн-зустріч із представниками закладів культури та громадських організацій, де озвучив переможців голосування. Ними стали Олександр Книга, Юрій Савчук, Володимир Воробей та Богдан Логвиненко.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк