Головна - Новини - Родина Тація попросила міськраду не перейменовувати вулицю на його честь

Родина Тація попросила міськраду не перейменовувати вулицю на його честь

Час прочитання: 2 хв

Родичі академика Василя Тація попросили Харківську міську раду зняти питання про перейменування вулиці Студентської на його честь.

Лист із проханням опублікували на Facebook-сторінці Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, ректором якого Тацій був 33 роки.

«Люк» розповідає деталі.

Про що йшлося в листі?

Сім’я академіка і колишнього ректора юракадемії Василя Тація звернулась з відкритим листом до Харківської міської ради та громади міста.

У листі родичі Тація просять зняти питання про перейменування вулиці на його честь через громадське обурення. 

«Обурюючі та некоректні мотиви, якими обґрунтовані заклики [проти перейменування, — «Люк»], а також коментарі до відповідних публікацій, які мають ознаки суб’єктивної, надуманої та неприязної оцінки, вимусили рідних заради світлої пам’яті батька та чоловіка звернутись до суспільства та міської ради з проханням припинити громадське обговорення та зняти питання про перейменування вулиці Студентської на честь Тація Василя Яковича», — йдеться в листі.

Також рідні Тація подякували усім, хто підтримав пропозицію щодо перейменування вулиці на його честь.

Що трапилось?

Наприкінці березня на сайті Харківської міської ради стартувало голосування щодо присвоєння імен загиблих захисників України та видатних українців вулицям та скверам міста.

Одну з вулиць — Студентську — запропонували перейменувати на честь Василя Тація. Це викликало обурення серед громадськості: академік був членом ЦК КПРС і мав зв’язки з «Партією регіонів». 

«Номінант, м’яко кажучи, неоднозначна фігура, — прокоментував «Люку» депутат Дмитро Булах, який одним із перших став закликати харків’ян голосувати проти цього перейменування. 

У нас навіть в законодавстві є норма, що найменування на честь членів ЦК КПРС забороняється. Його діяльність теж не була проукраїнською. Він був плоттю від плоті бюрократії — у поганому сенсі. Юракадемія при його ректорстві мала дуже неоднозначну репутацію. Його рідні, звісно, можуть вшановувати його пам’ять у сімейному колі, але не використовувати для цього публічні місця».

Голосування мало закінчитися ще 28 квітня, але його продовжили ще на місяць — до 28 травня. Жодних офіційних коментарів щодо причини продовження терміну голосування міська рада не дала.

Станом на 1 травня у голосуванні взяли участь майже 19 тисяч користувачів. За присвоєння нової назви вулиці Студентській проголосували 42%, проти — 58%.

Голосування про перейменування вулиці Студентської на вулицію імені Тація Василя. Результати станом на 1 травня 2022 року.

Олександра Пономаренко, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк