Головна - Новини - Інститут книги випустив збірку української поезії — туди увійшли й харківські автори

Інститут книги випустив збірку української поезії — туди увійшли й харківські автори

Час прочитання: 3 хв

До Національного тижня читання Український інститут книги випустив каталог «Українська поезія | 2023-2024», куди увійшли і збірки шістьох харків’ян.

«Люк» розповідає детальніше.

Що це за каталог?

Каталог налічує 88 назв поетичних збірок та покликаний сприяти популяризації українських поетів і поеток. Каталог поділений на чотири розділи: 

  • «Поезія (з) війни», де зібрано збірки поетів і поеток, які захищають чи захищали Україну від російських окупантів;
  • «Сучасна українська поезія» — книги поезій сучасних авторів і авторок; 
  • «Класика» — перевидані чи вперше видані поезії авторів минулих сторіч;
  • «Поетичні антології» — видання, авторства кількох авторів, поезії яких об’єднані тематикою, жанром чи періодом.

З каталогом можна ознайомитись за посиланням.


Читайте також:


Хто з харків’ян у каталозі?

У каталозі є книги п’ятьох авторів з Харкова та області:

  • Анастасія Велес, «Естуарій». Видавництво «Відкриття».

“Естуарій” – перша збірка молодої харківської поетки, вірші українською та англійською, створена у співпраці з Анною Харченко, тернопільською художницею. Естуарій — місце де змішується прісна та солона вода. Відповідно, місце, де змішуються екосистеми, місце-провідник, місце взаємодії, місце сполучення. Ця метафора змальовує енергію, яка трансформується під впливом зовнішніх подій — приливів та відливів, які породжує гравітаційне поле загадкового Місяця.

  • Марко Терен, «День до дна», видавництво АССА.

Збірка поезій «День до дна» — неможливість мовчати про війну, яка докорінно змінює форми та сутності. Водночас це й необхідність проговорити, зафіксувати те, що відбувається з Україною, з її містами, людьми, нашими життями. Це видання — одне з багатьох свідчень, що не дозволять світові забути кривду, якої ми зазнали.

«Відчаєспинне» — потужні ліки проти відчаю, розчарування, безнадії. Допоміжний засіб мистецтва для переживання війни та подолання її наслідків — від відомої українсько поетки Наталки Маринчак. Основні діючі речовини — молитва за своїх; прокльон для ворога; шана тим, хто в окопах. А ще — любов, любов, любов.

  • Сергій Жадан, «30 віршів про любов і залізницю», Видавництво Старого Лева.

«30 віршів про любов і залізницю» це поетична ода мандрівці, дорозі та любові. Вздовж залізниці твориться історія країни. У книжці Сергія Жадана читачі знайдуть поезії, що писалися протягом багатьох років, прямо чи опосередковано пов’язані із залізницею.

  • Сергій Жадан, «Усі вірші. 1993 2023», Meridian Czernowitz.

У збірці «Усі вірші» Сергія Жадана зібрані близько семисот його віршів, які розташовані у хронологічному порядку. «Усі вірші» це одна з найретельніших історій України за останні тридцять років. До цього видання увійшли усі видані станом на зараз поетичні збірки Сергія Жадана.

  • Сергій Жадан, «Скрипниківка», Meridian Czernowitz

50 і 1 вірш, писані до і після великого вибуху, зібрані разом, поєднані відчуттям мови, яка так болюче зникає, але потім обов’язково повертається. Нанизані на нитку голосу, узалежнені від звучання, вони, ці вірші, лишаються приватною, рваною хронікою двох останніх років наповнені снігом, співом, правописом, любов’ю.

  • Юлія Ілюха, «Графоманські вірші», АССА

«Графоманські вірші» це збірка поезій про наше з вами життя. Про війну, коріння якої міцно тримає усіх нас, про втрати, які неможливо прийняти, про біль, який, як і любов, ніколи не перестає. І про любов. Звісно ж, і про любов. Про віру і надію в нашу Перемогу. Кілька років тому авторка опублікувала у фейсбуці перший вірш із гештегом «Графоманські вірші» і тепер ви маєте змогу тримати в руках друковану збірку поезій.

  • Марія Родінко, «Простір подій. Поезії». Видавництво «Відкриття».

«Простір подій» — дебютна збірка віршів Марії Родінко, в яких авторка розповідає історії про себе та інших реальних і вигаданих людей. Події відбуваються у різні пори року просто за вікном, у квартирах, на вулицях, на морі, у метро та в багатьох інших місцях.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк