Головна - Новини - Письменницю Вікторію Амеліну посмертно нагородили норвезькою премією за свободу слова

Письменницю Вікторію Амеліну посмертно нагородили норвезькою премією за свободу слова

Час прочитання: 2 хв

Українська письменниця Вікторія Амеліна та британський письменник індійського походження Салман Рушді отримали премію Норвезької асоціації письменників за свободу слова.

«Люк» розповідає детальніше.

Що це за премія?

Днями Міжнародний комітет Норвезької асоціації письменників оголосив про вручення премії за свободу слова Вікторії Амеліній (посмертно) та Салману Рушді. Премія була заснована у 1993 році, з того часу нагороду можуть отримати норвезькі чи іноземні автори й авторки, які відзначилися у своїй роботі свободою вираження думок і толерантністю у найширшому сенсі.

Присвоюючи нагороду Амеліній, в комітеті зазначили, що хочуть привернути увагу до України та незаконного вторгнення Росії.

«Сьогодні Україна веде боротьбу не на життя, а на смерть, щоб вижити як нація, за право розвивати та зберігати свою власну мову, культуру – і не в останню чергу за право будувати суспільство з демократією та свободою слова,йдеться в публікації. 

Вікторія Амеліна виступає — у теперішньому часі — як представник усього цього. Навіть після смерті вона є живим голосом для всіх українських письменників».


Читайте також:


Хто така Вікторія Амеліна?

Вікторія Амеліна — українська письменниця, поетка та публіцистка. Дебютувавши у 2014 році своїм романом «Синдром листопаду, або Homo Compatiens», вона призупинила кар’єру в IT-сфері заради письменництва. За життя вона видала чотири романи, а також кілька збірок та антологій. 

Співпрацювала з PEN International — міжнародним правозахисним рухом руху журналістів, письменників, науковців, видавців та перекладачів. Вікторія закликала партнерів до надання зброї Україні та створення спецтрибуналу для РФ.

Паралельно із письменством Вікторія працювала як документаторка воєнних злочинів на звільнених від російської окупації територіях, зокрема у селі Капитолівка на Ізюмщині, де віднайшла щоденник убитого росіянами письменника Володимира Вакуленка та почала працювати над його виданням. Вона також стала першою резиденткою будинку «Слово» після початку повномасштабного вторгнення.

27 червня 2023 року вона була важко поранена під час обстрілу Краматорська, а 1 липня загинула у лікарні.

До Дня соборності України у 2023 році президент Володимир Зеленський нагородив Вікторію Амеліну орденом «За заслуги» ІІІ ступеню.

Хто ще отримав премію за свободу слова?

Також нагороду отримав британський письменник Салман Рушді, якого назвали «іконою в боротьбі за свободу літератури та мистецтва, а також у критиці самого поняття “богохульство”»

Зазначимо, що книга «Сатанинські вірші» Рушді заборонена в Ірані з 1988 року. Тодішній аятола Рухолла Хомейні навіть закликав вбити письменника за нагороду у три мільйони доларів. У 2022 році на Рушді напали на сцені у Нью-Йорку — тоді письменника вдарили ножем, через що він втратив зір на одне око, а одна його рука перестала функціонувати. 

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк