Головна - Новини - Зеленський посмертно нагородив Амеліну, Вакуленка-К., Кривцова та Кухарського

Зеленський посмертно нагородив Амеліну, Вакуленка-К., Кривцова та Кухарського

Час прочитання: 3 хв

До Дня Соборності України президент Володимир Зеленський посмертно нагородив письменників Вікторію Амеліну, Володимира Вакуленка-К., Максима Кривцова та актора Василя Кухарського.

«Люк» розповідає про кожного з них.

Що сталося?

22 січня на сайті президента з’явився указ, згідно з яким нагородили військових та цивільних. Вікторія Амеліна, Володимир Вакуленко-К., Максим Кривцов та Василь Кухарський посмертно отримали нагороду «За заслуги» III ступеню.

Вікторія Амеліна

Вікторія Амеліна — українська письменниця, поетка та публіцистка. Дебютувавши у 2014 році своїм романом «Синдром листопаду, або Homo Compatiens», вона призупинила кар’єру в IT-сфері заради письменництва. За життя вона видала чотири романи, а також кілька збірок та антологій. 

Співпрацювала з PEN International — міжнародним правозахисним рухом руху журналістів, письменників, науковців, видавців та перекладачів. Вікторія закликала партнерів до надання зброї Україні та створення спецтрибуналу для РФ.

Паралельно із письменством Вікторія працювала як документаторка воєнних злочинів на звільнених від російської окупації територіях, зокрема у селі Капитолівка на Ізюмщині, де віднайшла щоденник убитого росіянами письменника Володимира Вакуленка та почала працювати над його виданням. Вона також стала першою резиденткою будинку «Слово» після початку повномасштабного вторгнення.

27 червня 2023 року вона була важко поранена під час обстрілу Краматорська, а 1 липня загинула у лікарні.


Читайте також:


Володимир Вакуленко-К.

Володимир Вакуленко-К. — український письменник та громадський діяч, головний редактор журналу перекладів DzeRkaLo, автор 13 книжок, здебільшого дитячих, та лавреат кількох літературних премій. Його твори перекладені кількома мовами, зокрема кримськотатарською та есперанто.

24 березня 2022 року під час окупації Ізюмського району Харківської області, де жив Вакуленко, росіяни викрали письменника та забрали його книжки. Аж в листопаді стало відомо, що його вбили — тіло знайшли серед чотирьохсот сотень інших мешканців Ізюмщини на масовому захованні.

Після звільнення Капитолівки близькі Вакуленка знайшли його щоденник, закопаний у саду за день до викрадення. Близько тридцяти рукописних листів було оцифровані та передані до Харківського ЛітМузею. Експозиція з текстами останніх днів письменника відкрилася навесні цього року.

Пізніше Харківська обласна прокуратура встановила особистості двох злочинців, причетних вбивства Володимира Вакуленка. Обидва народилися у Луганську; їм заочно повідомили про підозру за порушення законів та звичаїв війни.

Максим Кривцов

Максим Кривцов — український поет та військовий. Був учасником Революції Гідності, з 2014 року захищав Україну в лавах ЗСУ, потім працював у Центрі реабілітації та реадаптації учасників АТО та ООС і у Veteran Hub. Після початку повномасштабного вторгнення в 2022 році повернувся на фронт.

Його вірші друкувались у кількох збірках, а його власна — «Вірші з бійниці» — була видана у 2023 році та потрапила до списку найкращих книжок року за версією українського PEN.

7 січня стало відомо, що Кривцов загинув. Після цього «Наш Формат» заявив про видання другого накладу його збірки.

Василь Кухарський

Актор, з 2008 року грав у Театрі на Подолі, крім цього, знімався у серіалах та кіно. 

Василь зіграв головну роль у фільмі «Максим Оса: золото Песиголовця», заснованому на українському коміксі про козака Максима Осу. У прокат фільм вийшов в 2022 році, а на початку 2023-го з’явився на Netflix.

У вересні 2023 року Кухарський отримав важкі поранення внаслідок бойових дій, а 7 грудня загинув.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк