Головна - Новини - Музей Сковороди, зруйнований росіянами, відновили в онлайн-форматі

Музей Сковороди, зруйнований росіянами, відновили в онлайн-форматі

Час прочитання: < 1 хв

Команда Національного літературно-меморіального комплексу імені Григорія Сковороди запустила проєкт «Музей майбутнього». Завдяки йому можна «відвідати» музей онлайн.

«Люк» розповідає детальніше.

Що відомо про сайт?

За словами авторів проєкту, сайт охоплює низку ініціатив, головна задача яких — переосмислення та створення сучасної ідентичності музею Сковороди, який зруйнувала російська ракета.

«Тому тепер цей музей — без часу і простору. Музей, що втратив форму, але не втратив зміст. Музей, що збереже твої ідеї, труди і мрії, погляди й настанови», — йдеться на сайті.

На сайті відтворили історію музею впродовж останніх двох років. Також там створили онлайн-маршрут «Сковорода садівник», де можна дізнатись про життя діяча та дуб, під яким він любив відпочивати. 

Крім цього, на сайті можна зробити передзамовлення на «Жолудь Сковородуба», який потім можна буде самостійно виростити.

музей

музей


Читайте також:


Що з музеєм зараз?

Національний літературно-меморіальний комплекс імені Сковороди було зруйновано прямим влучанням російської ракети 7 травня 2022 року. Будівлю не змогли одразу законсервувати через відсутність коштів на це в бюджеті. Харківська ОВА виділила фінансування лише наприкінці 2022 року, а у липні 2023 року голова ХОВА Олег Синєгубов обіцяв, що музей законсервують до зими

Однак, цього досі не сталося. Синєгубов каже, що поки не вдалося вибрати підрядника через те, що на тендер подається тільки одна компанія. 

Колишній голова Мінкульту Олександр Ткаченко казав, що на відновлення музею необхідно близько 112 мільйонів гривень. До збору долучилися лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук, гурт Kalush Orchestra, репер Володимир Самолюк (Skofka), поп-співачка Jerry Heil, музикант Антон Вельбой (Wellboy) і блогер-мільйонник кіт Степан.

Також до дня народження Сковороди команда музею оголосила збір «301 Справжній друг Сковороди» з ціллю зібрати кошти для протиаварійних та консерваційних робіт. Щоб взяти участь в ініціативі, потрібно заповнити Google-форму або задонатити будь-яку суму на «банку» музею

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк