Головна - Новини - У Харкові відкриється виставкова програма «Жінки Лота». Що там буде?

У Харкові відкриється виставкова програма «Жінки Лота». Що там буде?

Час прочитання: 2 хв

22 березня у харківському просторі Some People відкриється проєкт колективу Memory Lab «Жінки Лота». Проєкт об’єднає мультимедійну виставку і публічну програму навколо тем пам’яті, тілесності та деколонізаційних процесів в Україні.

«Люк» розповідає детальніше.

Що це за проєкт?

Організатори «Жінки Лота» розповідають, що ідея виставки бере початок з дослідницької вистави «Синя Борода», яка відбулась у серпні 2023-го в Івано-Франківську. Тоді група учасниць з різних регіонів України спільно з режисеркою Сонею Слюсаренко та хореографкою Ксенею Погребенник досліджували історії свого роду, формуючи мапу індивідуальних та колективних пам’ятей. Долучились учасниці з таких міст як Бахмут, Харків, Дніпро, Київ, Херсон, Миколаїв, Львів, Тернопіль. 

«Сімейні історії, віднайдені учасницями, часто підсвічували проблему “білих”, або ж “сліпих” плям. Це історії, що з різних причин, по аналогії з мертвими жінками казки “Синя борода”, були віддані забуттю», — розповіли організатори у пресрелізі.

Виставковий проєкт «Жінки Лота» продовжує працювати з матеріалами, які були віднайдені та створені під час підготовки до вистави, цього разу фокусуючись на «феномені голосу, як частини тілесності, та інструменті артикуляції, відтворення пам’яті». Важливим образом цієї виставки став вірш «Жінка Лота» однієї з учасниць — Машики Вишедської. У вірші авторка пригадує біблійний сюжет про дружину Лота, котру покарав «злий Бог»,  перетворивши на соляний стовп.

«Слідуючи роздумам Машики про агентність цієї безіменної жінки, нам цікаво як ми у часи війни можемо повертати агентність своїм голосам. Як ми можемо співіснувати з цими голосами та свідченнями, усвідомлюючи їх різність та не намагаючись цю різність штучно “збалансувати”?» — ставлять питання організатори.

В рамках виставки буде представлені фотороботи Ксенії Погребенник та Олександра Галущака, аудіо-інсталяція художника Макса Йоса, а також відео-інсталяція, створена художницями Діаною Дерій та Кріс Войтків у співавторстві з учасницями вистави: Іриною Лоскот, Машикою Вишедською, Катериною Музикою, Ксенею Погребенник, Дариною Фединою, Ганнусею Ярмоленко, Анною Потьомкіною, Алісою Епіфановоюта Олею Гонтар.

Зазначимо, що виставка триватиме до 19 квітня.

«Жінки Лота»

«Жінки Лота»

«Жінки Лота»


Читайте також:


Що ще заплановано в межах проєкту?

Протягом трьох днів відбуватиметься публічна програма, яка включатиме відеопоказ вистави, кураторську екскурсію, музичний виступ, лекції, розмови та воркшопи. Вхід на усі події, крім музичного виступу, вільний.

22.03 / Простір Some people (вул. Іванівська, 1):

  • 16:30 — Відео-показ вистави «Синя Борода».
  • 18:00 — Розмова про «Синю Бороду». Спікерки: режисерка Софія Слюсаренко, хореографка Ксенія Погребенник. Модераторка: Анна Потьомкіна.
  • 19:00 — Відкриття виставки «Жінки Лота». Кураторська екскурсія.
  • 21:00 — Музичний виступ Max Yos (вхід за оплату).

23.03 / Театр «Нафта» (вул. Чорноглазівська, 21/23):

  • 13:00-14:30 — Розмова з Ніною Хижною, режисеркою театру «Нафта».
  • 15:00-18:00 — Перформативний воркшоп з Ольгою Марусин

24.03 / Прес-центр «Накипіло» (вул. Мистецтв, 14)

  • 12:00-15:00 — «Я співаю, а гори танцюють»: перформативний воркшоп Ксенії Погребенник. Реєстрація за цим посиланням.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк