Головна » Новини » Одне з найстаріших видавництв світу опублікує книгу Вікторії Амеліної про роль жінок у війні

Одне з найстаріших видавництв світу опублікує книгу Вікторії Амеліної про роль жінок у війні

Час прочитання: 2 хв

В одному із найстаріших світових видавництв Macmillan Publishers St. Martin’s Press вийде книга української письменниці Вікторії Амеліної «War & Justice Diary: Looking at Women Looking at War» («Щоденник війни і правосуддя: Дивлячись на жінок, що дивляться на війну»).

«Люк» розповідає детальніше.

Що відомо про книгу?

Книга Вікторії Амеліної вийде на початку 2025 року і розповідатиме про українських жінок, які ведуть боротьбу з російськими окупантами.

«Коли Росія вторглася в Україну 24 лютого 2022 року, Вікторія Амеліна була зайнята написанням роману, брала участь у літературній сцені країни та виховувала сина. Тепер вона стала кимось новим: дослідницею військових злочинів і хронікером надзвичайних жінок, таких як вона, що приєдналися до опору, — йдеться в анотації до книги.

В Україні всі знали, що Амеліна документувала війну. Вона фотографувала руїни шкіл і культурних центрів; вона записала свідчення тих, хто вижив, і очевидців звірств. І вона поступово знову перетворилася на оповідачку, пишучи те, що стане цією книгою».

Наприкінці 2022 року Амеліна розповідала, що пише книгу англійською мовою. Героїнями стали голова Центру Громадянських Свобод Олександра Матвійчук, журналістка Наталка Гуменюк та Віра Курико, документаторки воєнних злочинів з ГО «Truth Hounds», адвокатки Євгенія Закревська та Лариса Денисенко.

«Вочевидь, героїнею книжки є також і я сама, а ще — українські міста, містечка та села: Київ, Харків, Ізюм, Балаклія, Кривий Ріг, Чернігів, Капитолівка, Вербівка, Високопілля, Новоселівка та інші», — розповідала тоді Амеліна. 

Передзамовити книжку можна на сайті видавництва за посиланням.

Амеліна

Читайте також:


Хто така Вікторія Амеліна?

Вікторія Амеліна — українська письменниця, поетка та публіцистка. Дебютувавши у 2014 році своїм романом «Синдром листопаду, або Homo Compatiens», вона призупинила кар’єру в IT-сфері заради письменництва. За життя вона видала чотири романи, а також кілька збірок та антологій. 

Співпрацювала з PEN International — міжнародним правозахисним рухом руху журналістів, письменників, науковців, видавців та перекладачів. Вікторія закликала партнерів до надання зброї Україні та створення спецтрибуналу для РФ.

Паралельно із письменством Вікторія працювала як документаторка воєнних злочинів на звільнених від російської окупації територіях, зокрема у селі Капитолівка на Ізюмщині, де віднайшла щоденник убитого росіянами письменника Володимира Вакуленка та почала працювати над його виданням. Вона також стала першою резиденткою будинку «Слово» після початку повномасштабного вторгнення.

До Дня соборності України у 2023 році президент Володимир Зеленський нагородив Вікторію Амеліну орденом «За заслуги» ІІІ ступеню.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа про Харків, яке висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк