Головна - Новини - У Харкові невідомі повністю зруйнували бюсти молодогвардійців

У Харкові невідомі повністю зруйнували бюсти молодогвардійців

Час прочитання: 2 хв

У Харкові в ніч на 15 лютого невідомі повністю зруйнували погруддя на Алеї молодогвардійцям. Тепер їх розшукує поліція.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

У ніч на 15 лютого невідомі зруйнували погруддя на Алеї молодогвардійцям. Про це повідомила директорка міського департаменту освіти Ольга Деменко

«З одного боку, ми з вами прекрасно розуміємо, що цих міфічних героїв уже давно треба було знести, ще років з 20 тому. Але ми ж не русня, ми не руйнуємо все, що бачимо і не ховаємось після цього. Тому все це треба зробити у правовому полі. Зараз на рівні міста це питання вирішується. А отак вночі приходити з кувалдами — це неправильно і протизаконно», — сказала Демченко у коментарі для «Люк».


Читайте також:


Як харків’яни вимагали прибрати бюсти «молодогвардійців»?

Ще у серпні 2023 року учасники спільноти «Деколонізація.Україна» звернулися до Харківської міської ради з вимогою демонтувати бюсти учасників підпільної організації «Молода гвардія», розташовані біля гімназії №116, через дорогу від будинку «Слово»

«У будинку “Слово” жили десятки видатних поетів та письменників, які точно [більше] заслужили погруддя на їх честь, ніж комсомольці, — пояснювали вони у Telegram-каналі. — Зняти таблички з іменами — це не декомунізація. Роботи тут на кілька годин».

У вересні 2023 року Харківська міська рада повідомляла, що Алея молодогвардійців у Харкові не може бути демонтована, тому що внесена до Державного реєстру пам’яток історії та монументального мистецтва місцевого значення.

7 лютого 2024 року невідомі облили бюсти фарбою, однак їх відмили вже наступного дня. А ще пізніше — 13 лютого — невідомі пошкодили бюсти, після чого Департамент освіти міськради звернувся до Мінкульту з проханням виключити пам’ятники з реєстру з метою подальшого демонтажу.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський, фото — Юлія Саєнко

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк