Головна - Новини - Мінкульт обрав нову голову Наглядової ради УКФ

Мінкульт обрав нову голову Наглядової ради УКФ

Час прочитання: 2 хв

Міністерство культури та інформаційної політики України (МКІП) обрало нову голову Наглядової ради «Українського культурного фонду» (УКФ).

Нею стала докторка філософських наук Наталія Кривда.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

6 березня т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв оголосив, що МКІП розглянуло три кандидатури на посаду голови Наглядової ради УКФ, запропоновані радою напередодні.

Відповідно до Закону України «Про Український культурний фонд», новою головою обрали філософиню Наталію Кривду. 

Голова УКФ працює на громадських засадах. Вона виконує, здебільшого, представницькі функції — взаємодія з органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами тощо.

Що відомо про нову голову?

Наталія Кривда має ступінь докторки філософських наук. Спеціалізується на темах історії культури, історії міфології, проблеми ідентичності та культурної пам’яті. Обіймає посаду академічної директорки МВА-програми Единбурзької бізнес-школи. 

Як волонтерка, з 2014 року працює головним експертом групи «Культура» Реанімаційного пакету реформ. Раніше брала участь у роботі УКФ як експертка та оцінювала проєкти в різних програмах та секторах Фонду.


Читайте також:


Чим займається Наглядова рада УКФ?

Наглядова рада УКФ — орган, що фактично керує діяльністю «Українського культурного фонду», затверджує стратегічні напрямки розвитку, слідкує за виконанням фінансової політики та рішеннями щодо великих проєктів. 

Рада обирається строком на три роки. До її складу входить дев’ять членів: двох призначає президент України, двох — Мінкульт, двоє представників обираються від культурних установ та двоє — від громадських об’єднань через інтернет-голосування. Потім вони обирають собі голову, який теж стає членом ради. 

Хто увійшов до складу Наглядової ради УКФ?

22 січня Ростислав Карандєєв провів онлайн-зустріч із представниками закладів культури та громадських організацій, де озвучив переможців інтернет-голосування. Ними стали:

  • Олександр Книга, художній керівник Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені М. Куліша;
  • Юрій Савчук, генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні;
  • Володимир Воробей, директор «ППВ Mepeжi знань»; 
  • Богдан Логвиненко, голова громадської організації Ukraїner. 

8 лютого Мінкульт обрав двох членів до Наглядової ради УКФ і опублікував відповідну заяву. Так, до складу увійшли:

  • Богдана Півненко, в. о. генеральної директорки та художньої керівниці Національного ансамблю солістів «Київська камерата»;
  • Вікторія Ярмощук, генеральна директорка FILM.UA Group.

Того ж дня указ про призначення двох членів до Наглядової ради УКФ опублікував і президент Володимир Зеленський. За його квотою до ради увійшли:

  • Олеся Жураківська, акторка, директорка й художня керівниця Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра;
  • Володимир Шейко, генеральний директор Українського інституту.

Який скандал передував призначенню?

У січні 2024 року навколо інтернет-голосування за призначення членів Наглядової ради УКФ розгорнувся скандал. Журналісти отримали доступ до списку голосувальників серед ГО і помітили, що близько сорока з них так чи інакше пов’язані з вже колишнім членом ради Олександром Сусленським, який знову намагався потрапити до її складу. Крім цього, тоді ж всплили скриншоти сексистських та русофільських публікацій у соціальних мережах цього кандидата. 

В якості рішення журналіст і представник громадської організації Ukraїner Богдан Логвиненко запропонував ГО консолідувати свої сили для підтримки його та іншого кандидата з громадської спілки «Центр “Регіональний розвиток”» Володимира Воробея. Ситуація набула суспільного розголосу, і Сусленський зняв свою кандидатуру з виборів.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк