Головна » ХОВА знову купує деревину для фортифікацій у приватної фірми дорожче, ніж у лісгоспів

ХОВА знову купує деревину для фортифікацій у приватної фірми дорожче, ніж у лісгоспів

Час прочитання: 2 хв

Департамент житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Харківської ОВА уклав два договори на придбання деревини для фортифікацій з приватною фірмою, знову по цінам, вищим ніж у лісгоспах.

«Люк» з посиланням на «Харківський антикорупційний центр» розповідає детальніше.

Що сталося?

З 9 по 13 вересня Департамент житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Харківської ОВА уклав два договори з ТОВ «Трейдінг Енд Делівері» на загальну суму 680 800 грн щодо придбання деревини для будівництва фортифікацій — перший договір тут, а другий тут.

Згідно з ними, ХОВА придбала 139 кубометрів деревини. Середня вартість одного кубометра деревини, яку придбали у цієї фірми, — 4896 гривень.

Зазначимо, що останні три місяці ХОВА не купувала деревину у приватних фірм, а зверталась за нею до лісгоспів.

Наприклад, 10 вересня ХОВА уклала договір на поставку 4 000 кубометрів деревини із Жовтневим лісовим господарством ДП «Ліси України» по 2740 грн за кубометр.

ХОВА

Читайте також:


Що відомо про цю компанію?

За даними ХАЦ, ТОВ «Трейдінг Енд Делівері» зареєстрована у Києві, протягом 2023-2024 років різні бюджетні організації уклали з ними 100 договорів на поставку деревини загальною вартістю 586 мільйонів гривень. 

Купували деревину у них і військові. Наприклад, на 273,5 млн грн деревини фірма поставила у військову частину А3160, на 80 млн грн – у військову частина А0543. 

«Варто зауважити, що в тендері на 153 млн грн щодо поставки деревини, “Трейдінг Енд Делівері” вдалось перемогти лише тому, що державні лісгоспи помилились у завантаженні та підготовці документів, хоча у лісгоспів були дешевші пропозиції», — заявили в ХАЦ.

Власником фірми є юрист, адвокат Максим Пирогов, а підписантом та заступником директора ще один юрист з Дніпра — Артем Моргун.

Згідно з даними порталу Youcontrol, на Максима Пирогова переписала будівельну фірму ТОВ «Макарленд» Зоя Петрівна Демченко — мати нардепа з Дніпра Сергія Демченка

ЗМІ називають Пирогова та Демченка друзями. Також «РБК-Україна» зазначає, що на «Макарленд» оформлені вісім  земельних ділянок у Макарівському районі Київської області загальною площею 20 га з цільовим призначенням — «для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств». Всі ці активи мати Демченка продала Пирогову за символічну суму в 1000 доларів, зазначають журналісти.

Пирогов також є власником та керівником ТОВ «Укрград компані», співвласником ТОВ «Багелс Донатс», засновником та власником свого адвокатського бюро «Пирогов та партнери» та разом з Артемом Моргуном засновником ГО «Громадський контроль закупівель».

«Ресурс BlackBoxOSINT посилаючись на інформацію з даних додатку Getcontact, зазначає що Максим Пирогов підписаний в абонентів як “Максим юрист”, “Максим оренда авто”, “Максим адвокат Дніпропетровської області” та “Пирогов Макс Болоховця ТЕД”. Осінтери роблять висновок, що останній тег може вказувати на зв’язок Пирогова з директором ДП “Ліси України” Юрієм Болоховцем», — йдеться в тексті ХАЦ.

Артем Моргун є власником ТОВ «Айдіа Тех». За даними видання «Наші гроші», ця фірма наприкінці минулого року поставила дизельні генератори по вдвічі вищим від ринкових цінам у комунальну установу «Центр по обслуговуванню закладів та установ освіти» Ренійської міської ради Одеської області.

Крім цього, Моргун є засновником декількох фірм та ТОВ «Юридична фірма “Сіріус”». У Linkedin Моргун зазначає, що раніше він був помічником депутата обласної ради та помічником заступника голови Дніпропетровської обласної ради. Також Моргун зазначений як керівник комунальної установи «Центр з обслуговування закладів спорту» Дніпропетровської облради.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк