Головна - Новини - Будинок на вулиці Свободи потрібно відновити до кінця року — експертиза

Будинок на вулиці Свободи потрібно відновити до кінця року — експертиза

Час прочитання: 2 хв

Харківський антикорупційний центр (ХАЦ) опублікував результати обстеження зруйнованого російською ракетою будинку на вулиці Свободи. Експерти вважають, що його можна відновити, але рекомендують це зробити протягом цього року.

«Люк» ділиться подробицями експертизи.

Що показала експертиза?

Експерти заново обстежили зруйнований російським обстрілом будинок по вулиці Свободи, 11/13. З опублікованих ХАЦ результатів експертизи випливає, що його можна відбудувати, але це слід зробити протягом 2023 року. Без проведення невідкладного капітального ремонту будинок не придатний для використання, кажуть експерти.

«Наявні пошкодження опорних та огороджувальних конструкцій, ступінь та характер яких свідчить про необхідність виконання робіт щодо часткового демонтажу частин об’єкта або його окремих конструкцій, підсилення об’єкта або його окремих опорних та огороджувальних конструкцій. Орієнтовний ступінь пошкоджень об’єкта в цілому близько 41-80%», — сказано у висновку.

Звіт містить й інші рекомендації. Зокрема, експерти радять зробити у підвалі будинку приямки з вікнами, облаштувати утеплене та провітрюване горище, і його також обладнати вікнами. Окремо вони попереджають, що не можна збільшувати навантаження на наявні опорні конструкції будинку, потрібно постійно стежити за їхнім станом.

Що передувало цій експертизі?

У вересні 2022 року п’ятиповерхівку по вулиці Свободи, 11/13 зруйнувала російська ракета. Пізніше її обстежили фахівці компанії «Фаворит експерт». За результатами їхньої оцінки регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій постановила знести будівлі.

Рішення про знесення будинків 28 березня підписав голова ХОВА Олег Синєгубов

Проте власники житла знайшли суттєві помилки у висновках міської комісії та почали оскаржувати рішення влади. Після кількамісячних спроб достукатися до чиновників вони почали готувати звернення до прокуратури. Після цього міський голова Харкова Ігор Терехов пообіцяв провести нову експертизу трьох проблемних будинків.

Цього разу харківський Департамент ЖКГ замовив обстеження у компанії «Алдена». Вартість експертизи будинку на вулиці Свободи склала 199,1 тисячі гривень. На відміну від попередників, експерти оцінюють категорію пошкоджень будинку значно нижче — друга замість четвертої. Це означає, що його ще можна відновити.

«Люк» продовжує стежити за ситуацією довкола трьох зруйнованих будинків у центрі Харкова.

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк