Головна - Новини - Харківська влада передумала зносити три пошкоджені будинки біля ХОВА

Харківська влада передумала зносити три пошкоджені будинки біля ХОВА

Час прочитання: 2 хв

Навесні харківська обласна влада постановила знести три пошкоджені російськими обстрілами будинки ну вулицях Свободи та Мироносицькій. Після семи місяців боротьби їхні мешканці домоглися скасування рішення про демонтаж.

«Люк» ділиться подробицями.

Що відбулося?

27 жовтня регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківщини скасувала своє попереднє рішення щодо демонтажу трьох пошкоджених російськими ракетами будинків у центрі міста. Відповідний документ розміщено на офіційному сайті Харківської обласної військової адміністрації (ХОВА).

Згідно з ним, будинок по вулиці Свободи, 11/13, а також на Мироносицькій, 32 та 34 виключено з переліку аварійно небезпечних об’єктів, які підлягають ліквідації.

Протокол засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської області
Протокол засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської області

«Рішення комісії було скасовано на підставі відповідного звернення Харківської міської ради та рішення суду. Звіти підтвердили, що будинки підлягають капітальному ремонту, — пояснює у коментарі «Люку» директор Департаменту містобудування та архітектури ХОВА Антон Коротовських.

Щодо подальших дій, зокрема консервації цього пошкодженого житла, то це питання належить до компетенції балансоутримувача цих будинків — Харківської міської ради».


Читайте також:


Що цьому передувало?

Три вищезгадані будинки розташовані у центрі міста, поруч з будівлею ХОВА. У березні та вересні 2022 року вони сильно постраждали від російських обстрілів: у них були частково зруйновані дах та перекриття. 28 березня харківська  регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій постановила знести всі три будівлі як аварійні.

Будинок на Мироносицькій, 32 постраждав найбільше
Будинок на Мироносицькій, 32 постраждав найбільше

Мешканці квартир у цих будинках обурилися таким рішенням. За їхніми словами, обстеження ступеня руйнувань та експертизу провели зі значними порушеннями. Оскільки всі три будівлі знаходяться в одному кварталі, вони вважали, що місцева влада просто хоче знести їхнє житло, аби звести на цьому місці нові будинки.

Після суспільного розголосу харківський міський голова Ігор Терехов пообіцяв нове, більш ретельне обстеження будинків, після якого можна буде визначити, чи підлягають вони знесенню. Зрештою, таку експертизу дійсно провели та визначили, що будинок на вулиці Свободи, 11/13 ще можливо відновити, якщо розпочати цю роботу невідкладно.

«Люк» також зв’язався із мешканкою 34-го будинку Оксаною Тришевською. Вона каже, що власники квартир досі не отримали на руки вищезгаданого рішення комісії — вони дізналися про нього через публікації у медіа. В очікуванні дій міської влади вони самостійно навели тимчасовий дах над житловими секціями свого будинку.

Наша редакція продовжує стежити за долею пошкоджених будинків у центрі міста.

Текст та фото — Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк