Головна - Новини - «Брама Аравії». Пивовари випустили новий сорт, присвячений Москалівці

«Брама Аравії». Пивовари випустили новий сорт, присвячений Москалівці

Час прочитання: 2 хв

Пивоварня «Пивна Легенда» у колаборації із дистриб’ютором BeerFreak презентувала крафтове пиво, присвячене одному з районів Харкова. Це продовження серії Kharkiv IPA, яка розповідає історію міста через дотепний неймінг та етикетки.

«Люк» розповідає, чому нове пиво отримало таку назву і де його можна знайти.

Що відомо про нове пиво?

Про вихід нового пива Gates of Arabia розповів харківський пивний сомельє та засновник BeerFreak Олександр Седов. Як і минулого разу, Седов заховав у назві сорту загадку для кмітливих: 

«Хто знає, той посміхнеться хитрою усмішкою візира і поправить базарливого папугу на плечі, а хто не знає, може дуже швидко відкрити для себе щось нове,пише він в Instagram. 

Дивне і магічне часто лежить просто рядом з нами, а ми навіть не в курсі про ці неограновані коштовності. Тому хай хоч на мить, хоч на цій етикетці, ці замизгані москалівські висотки стануть величною брамою до таємничого пустельного регіону, який зник в історії нашого міста, як Аграба у пісках часу. Харків точно стоїть на межі світів, і так виходить, що вчора над Аравією було полярне сяйво».


Читайте також:


Цього разу у пивоварів вийшла класична американська IPA, з легкий ароматом квіток і потужною гіркотою цедри грейпфрута та помело. Від сьогодні воно має з’явитися у крафтових барах України.

Над етикеткою знову працював дизайнер та архітектор Володимир Єрмаков
Над етикеткою знову працював дизайнер та архітектор Володимир Єрмаков

До чого тут Аравія?

Попри спроби пана Седова заплутати пивних фанів відсилками до «Аладдіна», він досить прозоро натякає, де у Харкові шукати Аравію. Так називалося піщане незаселене урочище, яке належало козацько-старшинському роду Квіток у XVIII-ХІХ століттях.

Харківська Аравія знаходилася між Заїковкою та Москалівкою, відділеними від центру міста рікою. Вперше вона з’явилася на мапах близько 200 років тому. У 1883 році Квітки розбили цю землю на окремі ділянки для подальшого продажу оренди. Вже наступного року Аравія увійшла до межі Харкова та почала активно заселятися.

Аравія на плані Харкова 1871 року
Аравія на плані Харкова 1871 року

Під час бурхливого росту та забудови міста Аравія та Заїковка поступово злилися в єдине ціле. Домінуючою для цієї місцевості стала назва Заїківка, яка, вочевидь, отримала назву від одного з перших поселенців. Так, у документах кінця ХІХ століття серед її мешканців можна знайти казенного обивателя на прізвище Заїка.

З часом кордони історичних районів Харкова часто «коректувалися» для зручності міського управління, і тому назва Заїківки теж поступово зникає з лексикону харківців. Зараз про неї нагадує лише персонаж на ім’я Тиміш із Заїківки з п’єси «Сватання на Гончарівці» Григорія Квітки-Основ’яненка. Аравія ж залишилася тільки у назвах однойменних вулиць в цьому районі.

Згадки історичних районів Харкова
Згадки історичних районів Харкова у рукописі Основ’яненка та на сучасній мапі міста

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк