Головна - Новини - Міськрада віддала під забудову депутату від ОПЗЖ берег річки Харків на Салтівці, — ХАЦ 
…

Міськрада віддала під забудову депутату від ОПЗЖ берег річки Харків на Салтівці, — ХАЦ 

Час прочитання: 3 хв

Харківська міська рада вже вдруге передала ділянку на салтівському березі річки Харків в оренду під житлову забудову. При цьому компанія-забудовник належить депутату від «ОПЗЖ», що мав російський бізнес.

«Люк» розповідає детальніше.

Що саме зробила міськрада?

У середу, 22 листопада, на черговій сесії Харківської міськради депутати розглянули з-поміж інших питань рішення про надання в оренду земельної ділянки площею 2,7 гектара по провулку Шевченківському, 50, в районі Журавлівського гідропарку. Поіменне голосування можна знайти за посиланням під пунктом «Питання №37: Про передачу у власність громадянам земельних ділянок».

Орендарем виявилося ТОВ «Європартнер компані», яке отримало ділянку для будівництва житлового комплексу до 1 грудня 2026 року. Про це повідомляє Харківський антикорупційний центр (ХАЦ).

Текст рішення про передачу ділянки в оренду. Джерело: ХАЦ

Витяг із земельного кадастру. Джерело: OpenDataBot

Ця ділянка знаходиться уздовж лівого берега річки Харків. На думку ХАЦ, забудова цієї зони може зашкодити проєкту «Зелений каркас», який міська влада обіцяла створити ще до повномасштабного російського вторгнення. Ідею створення транспортних «зелених коридорів» у той час розробляли та просували харківські архітектори та урбаністи.


Читайте також:


Що це за «зелені коридори»?

У своїй передвиборчій кампанії 2021 року тоді ще секретар міськради Ігор Терехов активно використовував ідею побудови уздовж харківських річок паркових та велопішохідних зон, які поєднували б спальні райони із центром міста та створювали простір для відпочинку харків’ян. Нині ж ця ідея опинилася під загрозою через потенційну забудову зони біля гідропарку.

«Зелений каркас» у передвиборчій агітації Ігора Терехова
«Зелений каркас» у передвиборчій агітації Ігора Терехова

Про перетворення харківських річок на повноцінні громадські простори, які слугуватимуть «зеленими коридорами», також неодноразово заявляв архітектор Норман Фостер. Згідно з розробленою ним та харківськими урбаністами стратегії розвитку міста, створення таких зон  стимулюватиме розвиток пішохідного та велосипедного руху у Харкові. 

План Нормана Фостера із «зеленими коридорами» уздовж річок Харкова

Що не так з цією ділянкою?

Дана ділянка не вперше опиняється під увагою антикорупціонерів. 5 липня 2021 року Господарський суд Харківської області задовольнив позов прокуратури щодо розірвання відповідного договору оренди між «Європартнер компані» та міськрадою. Причиною стало те, що передача земельної ділянки в оренду відбувалась із порушенням, без проведення земельних торгів, яких вимагає Земельний кодекс та Закон України «Про оренду землі»

Також прокуратура просила взагалі заборонити «Європартнер компані» будь-які  роботи на цій ділянці до вирішення справи в апеляційній інстанції та набрання судовим рішенням законної сили.

Згідно з даними прокуратури, мешканці розташованого неподалік ЖК «Пташка» повідомляли, що будівництво на ділянці вже розпочали. При цьому забудовник не мав жодних відповідних документів та дозволів на початок робіт, які обмежуватимуть вільний доступ містян до зони відпочинку у гідропарку.

Початок підготовчих робіт до будівництва на ділянці. Джерело: ХАЦ
Початок підготовчих робіт до будівництва на спірній ділянці. Джерело: ХАЦ

Проте Східний апеляційний господарський суд тоді відмовив у задоволенні заяви прокурора. Аналогічне рішення прийняв і Касаційний господарський суд. Той же апеляційний суд також зупинив провадження у справі до закінчення перегляду  іншої справи Верховним Судом у складі судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності.

Кому належить компанія-забудовник?

Згідно з даними системи OpenDataBot, на момент судового процесу власником та директором «Європартнер компані» був депутат Едуард Тичков з партії «ОПЗЖ», що входить до депутатської групи «Відновлення України» Харківської міськради. Пізніше керівництво компанією перебрали на себе її співвласники Кирило та Олександр Басяєви.

Витяг власників компанії з системи OpenDataBot
Витяг власників компанії з системи OpenDataBot

За даними ХАЦ, Тичков у 2019 році був співвласником російської ТОВ «Торговый дом РосИзоПром», яка виробляє ізоляційні матеріали. Зараз власниками компанії є лише брати Басяєви.

Текст — Антон Алохінссон, ілюстративні матеріали взято з відкритих джерел, обкладинка — Катерина Дрозд

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк