Головна - Новини - У Харкові перейменували станції метро «Пушкінська» та «Південний вокзал»

У Харкові перейменували станції метро «Пушкінська» та «Південний вокзал»

Час прочитання: 2 хв

У Харкові перейменували дві станції метро. «Пушкінська» відтепер називатиметься «Ярослава Мудрого», а «Південний вокзал» — «Вокзальна».

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

26 квітня пресслужба Харківської міської ради повідомила, що комісія з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища підтримала перейменування станції метро «Пушкінська» на «Ярослава Мудрого», а «Південний вокзал» — на «Вокзальну».

Окрім цього, в межах деколонізації перейменували вулиці та провулки. Загалом назви змінили 367 топонімів. 

«За результатами громадського обговорення члени комісії підтримали пропозиції перейменувати низку вулиць, назви яких пов’язані з РФ, зокрема, вулицю Аерофлотську назвати вулицею Антонова, вулицю Бакуніна — вулицею Багатою, вулицю Васнєцова — вулицею Всеволода Нестайка, вулицю Сибірську — вулицею Поліською, а провулок Красноярський — провулком Юрія Вороного (на честь українського хірурга, який уперше в світі здійснив трансплантацію нирки)», — зазначили в повідомленні.


Читайте також:


Що передувало перейменуванням?

Після того, як 23 січня 2024 року росіяни обстріляли центр Харкова, зокрема, і вже колишню вулицю Пушкінську, міський голова Ігор Терехов запропонував перейменувати її на честь Григорія Сковороди.

26 січня на розгляд міськради винесли пакет із пропозиціями щодо перейменування 65 топонімів, зокрема і Пушкінської. Депутати підтримали цей пакет 73 голосами.

Пізніше в соціальних мережах почалися дискусії щодо перейменування станції метро «Пушкінська». Серед варіантів були:

  • «Європейська»;
  • «Сковороди»;
  • «Політех»; 
  • «Політехнічна»;
  • «Юридичний університет»;
  • «Ярослава Мудрого» тощо. 

Питання перейменування «Південного вокзалу» порушувалось ще у грудні 2022 року, коли депутатка Харківської обласної ради Галина Куц опублікувала звернення щодо перейменування колоніальних топонімів назалізниці, в тому числі і «Південного вокзалу»:

«Наявність колоніальних топонімічних маркерів на мапі Харкова (на кшталт “Південна залізниця”, “Південний вокзал”) слугує своєрідним запрошенням для російського агресора, який аргументує свою агресію тим, що просто повертає “південні” території. Бо навіть з точки зору географічного розташування незрозуміло, чому Харків вважається Півднем. Півднем від чого? Від колишньої Радянської імперії? Від Росії?».

На її звернення відреагувала «Укрзалізниця», пообіцявши перейменувати регіональні філії «Південна залізниця» та «Південно-Західна залізниця».

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк