Головна - Новини - «Зелений будинок» на Полтавському шляху почнуть рятувати. Став відомий підрядник та вартість ремонтних робіт 
…

«Зелений будинок» на Полтавському шляху почнуть рятувати. Став відомий підрядник та вартість ремонтних робіт 

Час прочитання: 2 хв

Адміністрація Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця (ХНЕУ) уклала договір на проведення протиаварійних робіт в історичній будівлі на вулиці Полтавський шлях, 1 — відомій також як будинок Карла Буркевича або «зелений будинок». Ця пам’ятка архітектури знаходиться на балансі університету з 2006 року.

«Люк» розповідає, хто став підрядником і яку суму планують виділити на збереження історичної будівлі.

Про що йдеться у договорі?

В історичній будівлі на вулиці Полтавський шлях, 1 проведуть невідкладні ремонтні роботи. Про це повідомили журналісти Харківського антикорупційного центру (ХАЦ), посилаючись на дані системи державних закупівель Prozorro.

Договір заключив Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця як балансоутримувач будівлі. Підрядником стало ТОВ «Авєга», яке спеціалізується на ремонті медичних та культурних закладів у Харкові. Оголошена вартість робіт — 2,97 мільйонів гривень.

«За ці гроші підрядник має зробити захисну галерею, закрити вікна та двері будівлі, а також виконати консервацію покрівлі з ремонтом водостоків, — пишуть журналісти ХАЦ. — Роботи мають бути завершені до кінця року».

Кошторис робіт у договорі не завантажений.


Читайте також:


Що передувало?

У листопаді 2022 року в історичній будівлі на Полтавському шляху обвалились перекриття, що свідчило про аварійний стан. Руйнування хвилювали активістів проєкту «Залопань», які писали запит до харківського міського голови Ігоря Терехова та вимагали від ХНЕУ «провести невідкладні протиаварійні роботи».

«Зелений будинок» на вулиці Полтавський шлях, 1 у 2023 році після руйнувань. Фото: Сандра Струмскас

Влітку 2023 року до суду на ХНЕУ подала Харківська обласна прокуратура, вимагаючи від адміністрації вишу «привести пам‘ятку культурної спадщини у належний стан шляхом проведення консерваційних, реставраційних та протиаварійних робіт». Вартість історичної будівлі оцінили у майже 155 мільйонів гривень.

На балансі ХНЕУ будівля знаходилась з 2006 року, однак термін охоронного договору закінчився ще у 2011-му, і балансоутримувач не подавав звернень на його подовження. З цього часу, згідно повідомлення прокуратури, будівля не використовувалась в освітніх цілях, а капітальний ремонт не проводився з 1957 року.

Будинок
«Зелений будинок», загальний вид (початок 2023 року). Фото: Іван Пономаренко

У жовтні 2023 року архітектор Віктор Дворніков звернув увагу на погіршення стану історичної будівлі через вологу. Місяць потому, 20 листопада, «зелений будинок» отримав вимощення, що дозволить йому пережити зиму до початку протиаварійних робіт. 

Олександра Пономаренко, фотографії — Сандра Струмскас, Іван Пономаренко, обкладинка — Катерина Переверзева

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк