Головна - Новини - На музей Сковороди та Шарівський палац чекає консервація або відбудова, — Синєгубов (оновлено)
…

На музей Сковороди та Шарівський палац чекає консервація або відбудова, — Синєгубов (оновлено)

Час прочитання: 2 хв

Харківська обласна військова адміністрація (ХОВА) шукає спонсорів для відновлення музею Григорія Сковороди. Будівлю знищила російська ракета у травні минулого року. Якщо не вдасться залучити міжнародні кошти, до зими музей законсервують.

«Люк» розповідає детальніше.

Що пообіцяв Синєгубов?

28 липня очільник ХОВА Олег Синєгубов на своєму брифінгу розповів, що наразі обласна влада шукає спонсорів для відновлення зруйнованого росіянами музею Сковороди, який вже понад рік стоїть без даху:

«У нас було декілька можливостей залучити кошти. Це була конкретна  людина, іноземець. Ми ще не втрачаємо надії залучити від нього донорські кошти на цей музей — не на консервацію, а саме на відновлення», — зазначив Синегубов.

За його словами, та ж доля чекає і на палац у Шарівці. ХОВА намагається залучити міжнародних партнерів до відновлення обох пам’яток і паралельно розробляє проєкти з їх консервації. Якщо до зими знайти додаткові фінанси не вдасться, Шарівський палац та музей Сковороди законсервують.

«Наше завдання — залучити максимально міжнародні кошти, щоб ті гроші, які ми маємо, направляти на військових», — додав Синєгубов.

Що з музеєм Сковороди зараз?

Національний літературно-меморіальний музей Сковороди у селі Сковородинівка на Харківщині зруйнувала російська ракета у ніч на 7 травня 2022 року. Вогонь знищив 280 квадратних метрів, уціліли лише опорні стіни будівлі та скульптура роботи Ігоря Ястребова в одній з кімнат. Найцінніші експонати завчасно перевезли з музею у безпечне місце.

Вцілілу під час обстрілу статую Сковороди згодом виставили в Українському Домі в Києві
Вцілілу під час обстрілу статую Сковороди згодом виставили в Українському Домі в Києві

Восени минулого року Міністерство культури та інформаційної політики оголосило збір коштів для відбудови музею. Його тодішній очільник Олександр Ткаченко розповідав, що на це знадобиться близько 112 мільйонів гривень.

Музикант та громадський діяч Святослав Вакарчук передав на відновлення музею Сковороди 350 тисяч гривень. До збору також долучилися інші українські митці:

  • гурт Kalush Orchestra;
  • репер Володимир Самолюк (Skofka);
  • попспівачка Jerry Heil;
  • музикант Антон Вельбой (Wellboy);
  • блогер-мільйонник кіт Степан.

Також Укрпошта випустила блок марок, присвячений 300-річчю з дня народження Григорія Сковороди. 7,5 мільйонів гривень від продажів спрямували на відновлення музею у Сковородинівці.


UPD 31/10: 26 жовтня музей Сковороди оголосив тендер на проведення реставрації зруйнованої будівлі. Відповідна заявка з’явилася на платформі державних закупівель Prozorro.

Згідно з тендерною документацією, плануються першочергові протиаварійні та консерваційні роботи, зокрема:

  • Встановлення фальшфасаду;
  • Улаштування залізобетонних буронабивних паль;
  • Накриття даху з листової сталі;
  • Монтаж пароізоляції;
  • Очищення металевих конструкцій від корозії;
  • Встановлення система водовідведення.  

Роботи потрібно закінчити до 30 травня 2024 року. Їхня очікувана вартість становить 8,5 мільйонів гривень.

Поки головну будівлю музею не відновили, у коморі XIX століття проводяться лекції, майстер-класи, кінопокази тощо.

Антон Алохінссон, фото — Національний літературно-меморіальний музей Сковороди, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк