Головна - Новини - Навідника російської ракети, що вбила Вікторію Амеліну, засудили до довічного ув’язнення

Навідника російської ракети, що вбила Вікторію Амеліну, засудили до довічного ув’язнення

Час прочитання: < 1 хв

Чоловіка, що навів російський удар по закладу «RIA PIZZA» у Краматорську, засудили до довічного ув’язнення. Тоді від ворожої ракети загинуло 13 людей, зокрема і письменниця Вікторія Амеліна.

«Люк» розповідає детальніше.

Що встановив суд?

Як встановив суд, чоловік працював на газотранспортному підприємстві та був завербований Росією. 27 червня 2023 року до нього вчергове звернувся «начальник відділення розвідки командування “ВВ МВС ДНР”». Він поставив перед так званим агентом завдання щодо перевірки інформації про наявність українських військових у піцерії «RIA PIZZA» у Краматорську.

«Засуджений погодився на пропозицію. У центрі міста він помітив на парковці автівки з військовими номерами та самих військових у закладі харчування, повідомили в Офісі генерального прокурора.

Чоловік записав два відео, які одразу надіслав співрозмовнику в месенджер Telegram. Аби ніхто не помітив його зацікавленості локацією, усі свої дії чоловік старанно приховував від сторонніх очей»

Чоловіка засуджено до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна за державну зраду (ч. 2 ст. 111 КК України).

Тоді від ракетного удару загинуло 13 людей, зокрема і письменниця Вікторія Амеліна


Читайте також:


Хто така Вікторія Амеліна?

Вікторія Амеліна — українська письменниця, поетка та публіцистка. Дебютувавши у 2014 році своїм романом «Синдром листопаду, або Homo Compatiens», вона призупинила кар’єру в IT-сфері заради письменництва. За життя вона видала чотири романи, а також кілька збірок та антологій. 

Співпрацювала з PEN International — міжнародним правозахисним рухом руху журналістів, письменників, науковців, видавців та перекладачів. Вікторія закликала партнерів до надання зброї Україні та створення спецтрибуналу для РФ.

Паралельно із письменством Вікторія працювала як документаторка воєнних злочинів на звільнених від російської окупації територіях, зокрема у селі Капитолівка на Ізюмщині, де віднайшла щоденник убитого росіянами письменника Володимира Вакуленка та почала працювати над його виданням. Вона також стала першою резиденткою будинку «Слово» після початку повномасштабного вторгнення.

До Дня соборності України у 2023 році президент Володимир Зеленський нагородив Вікторію Амеліну орденом «За заслуги» ІІІ ступеню.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк