Головна - Новини - ЮНЕСКО надасть Україні обладнання та кошти для цифровізації культурної спадщини
…

ЮНЕСКО надасть Україні обладнання та кошти для цифровізації культурної спадщини

Час прочитання: < 1 хв

Інституція ООН з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) домовилась із українським Міністерством культури про виділення 1,5 мільйона доларів для цифровізації культурної спадщини України.

«Люк» розповідає, що таке цифровізація спадщини і як вона відбувається.

На що виділила гроші ЮНЕСКО?

Надзвичайний фонд спадщини ЮНЕСКО (Heritage in Emergency Fund) надасть Міністерству культури та інформаційної політики України 1,5 мільйона доларів для розвитку інструментів цифровізації у сфері культурної спадщини України. Про це міністерство повідомило у середу.

«Дуже плідна робоча зустріч з керівницею бюро ЮНЕСКО в Україні К’ярою Децці Бардескі, — розповіла заступниця міністра Анастасія Бондар. — Обговорили конкретні кроки та виділення через спеціальний Надзвичайний фонд спадщини ЮНЕСКО $1,5 млн для якнайшвидшого впровадження технічних рішень, які дозволять нам створити та розвивати сучасні інструменти для оцифрування, моніторингу та збереження української культури».

За її словами, ЮНЕСКО вже до липня 2023 року надасть 40% необхідного технічного обладнання та програмного забезпечення для розвитку серверної інфраструктури. Також залучать міжнародних консультантів, які супроводжуватимуть всі процеси та допомагатимуть інтегрувати оцифровану українську культуру до європейського простору.

Як відбувається цифровізація культури?

Щоб розібратися, як предмети мистецтва переносяться з реального життя у віртуальне, «Люк» взяв коментар у харківського діджитал-художника Богдана Кіяся (Kiya5ura Bo). Він оцифровує спадщину українських авангардистів для проєкту CityX, оживляючи шедеври з колекції Харківської муніципальної галереї.

«Це відбувається за допомогою спеціальних сканерів, — каже Богдан Кіясь. — Вони повністю знімають колір, текстуру [об’єкта мистецтва] тощо. Але деякі предмети можна відсканувати і за допомогою, скажімо, iPhone 13 Pro».

За його словами, зараз сканування та вимірювання об’єктів у просторі дуже поширене. Воно відбувається не тільки за допомогою 3D-сканерів, але й дронів та навіть смартфонів, як на відео нижче:

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк