Головна - Новини - Харківська режисерка Оксана Дмітрієва перемогла в премії Women in Arts. The Resistance

Харківська режисерка Оксана Дмітрієва перемогла в премії Women in Arts. The Resistance

Час прочитання: 2 хв

Головна режисерка Харківського театру ляльок Оксана Дмітрієва перемогла у номінації «Жінки в перформативному мистецтві» премії Women in Arts. The Resistance.

«Люк» розповідає детальніше.

Хто переміг цьогоріч?

У 2024 році переможницями премії стали вісім жінок:

  • Жінки в перформативному мистецтві: Оксана Дмітрієва.
  • Жінки у візуальному мистецтві: Катерина Бучацька.
  • Жінки в музиці: Джамала.
  • Жінки в літературі: Ярина Чорногуз.
  • Жінки в кіно: Аліса Коваленко.
  • Жінки в культурному менеджменті: Ольга Гончар.  
  • Жінки в культурній журналістиці, критиці і дослідженнях: Катерина Яковленко.
  • Особлива відзнака: Катерина Приймак.

Читайте також:


Чим відома Оксана Дмітрієва?

Оксана Дмітрієва — актриса, драматургиня, театрознавиця, головна режисерка Харківського театру ляльок.

Навчалась заочно у Харківському інституті мистецтв імені І.П. Котляревського одразу на двох факультетах — театрознавчому та режисури театру ляльок. 

Має в арсеналі більше 30 ролей на сцені, поставила понад 40 вистав на сценах українських театрів та за кордоном. Лауреатка міжнародних конкурсів і фестивалів.

Працює у Харківському театру ляльок понад 15 років. Поставила п’єси Вільяма Шекспіра («Король Лір», «Гамлет»), казки Ганса Андерсена («Стійкий олов’яний солдатик», «Дюймовочка»), українську народну казку «Івасик-Телесик», твори Мольєра, Жака Превера тощо.  

Під час повномасштабного вторгнення Оксана Дмітрієва працювала над виставою «Я норм» за п’єсою драматургині Ніни Захоженко. У співпраці з Львівським театром ляльок поставила музичну виставу «Вертеп». 

Весь 2022 рік Харківський театр ляльок працював як волонтерський штаб і був зачинений для відвідувачів. У лютому 2023-го він відновив роботу.

Що це за премія?

Women in Arts — це незалежна премія, яку у 2019 році заснували Український інститут та ООН-Жінки в Україні в межах руху солідарності за гендерну рівність HeForShe. Мета премії — привертати увагу до досягнень жінок-мисткинь та популяризувати українську культуру в країні та світі.

З 2023 року оновилися критерії відбору лауреатів — організатори додали до переліку внесок у перемогу, що враховує діяльність у військовій, волонтерській, культурній чи будь-якій іншій сфері, яка безпосередньо наближає перемогу України. 

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк