Головна - Новини - Визначили номінанток премії Women in Arts. У списку є і харків’янки

Визначили номінанток премії Women in Arts. У списку є і харків’янки

Час прочитання: 2 хв

Український інститут та ООН-Жінки вручать в Україні премію Women in Arts. The Resistance. Серед них є і харків’янки — режисерка Оксана Дмітрієва та хореографиня Інна Фалькова.

«Люк» розповідає детальніше.

Кого номінували цьогоріч?

Цього року нагородження премією Women in Arts. The Resistance відбудеться 6 березня і пройде під гаслом «Допоки не скінчиться буря».

«З початком повномасштабної війни в Україні, після річної перерви, премія набула нового сенсу, що відображається у присвоєній у 2023 році приставці до назви “The Resistance”. Вона символізує опір та стійкість — те, що об’єднало не лише українських мисткинь, але й весь український народ», — йдеться в пресрелізі премії.

Номінантками  у семи категоріях стали:

  • Жінки в візуальному мистецтві:
    Київська художниця Катерина Бучацька, мисткиня з Луганську Катерина Алійник, мультидисциплінарна мисткиня з Києву Леся Хоменко.
  • Жінки в музиці:
    Львівська композиторка та аранжувальниця Марія Яремак, співачка та народна артистка України Джамала, львівська оперна і камерна співачка Христина Далецька.
  • Жінки в театрі:
    Головна режисерка Харківського театру ляльок Оксана Дмітрієва, харківська хореографиня та акторка Інна Фалькова, художниця-постановниця Київського національного академічного Молодого театру Юлія Заулична.
  • Жінки в кіно:
    Київська режисерка і членкиня Європейської кіноакадемії Аліса Коваленко, київська кінорежисерка і сценаристка Марина Врода, режисерка монтажу і членкиня Європейської кіноакадемії Марина Майковська.
  • Жінки в літературі:
    Поетеса і військовослужбовиця з Києва Ярина Чорногуз, письменниця з Первомайську Любов Якимчук, критикиня та поетка з Донецьку Ія Ківа, київська поетка та громадська діячка, парамедикиня добровольчого медичного батальйону «Госпітальєри» Олена Герасим’юк, львівська журналістка та письменниця Олеся Яремчук.
  • Жінки в культурному менеджменті:
    Директорка львівського Музею тоталітарних режимів «Територія Терору» та ініціаторка «Музейного кризового центру» Ольга Гончар, голова правління Українського музею сучасного мистецтва (UMCA) Ольга Балашова, очільниця Українського інституту книги та організаторка Національного книжкового «Форуму видавців у Львові» Олександра Коваль.
  • Жінки в культурній журналістиці, критиці та дослідженнях:
    Головна редакторка сайту «Суспільне Культура», дослідниця сучасного мистецтва Катерина Яковленко, журналістка-фрілансерка «Лівого берега», культурологиня Ксенія Білаш, львівська журналістка, телеведуча, авторка документальних фільмів Дарка Гірна. 

Також під час церемонії відбудеться нагородження особливою відзнакою (Special mention). Це окрема премія, запроваджена у 2021 році для визначення досягнень жінок, які не є професійними мисткинями, але своєю діяльністю роблять важливий внесок в українську культуру. 

Зазначимо, що одна номінанток премії — Катерина Алійник — брала участь у виставці War Diares, що проходила у Pushkin House з березня по серпень 2022 року. Pushkin House позиціонує себе як «мистецький, культурний і соціальний простір, який досліджує, кидає виклик і обговорює сучасну російську культуру та ідентичність». Його засновано у Лондоні в 1954 році групою російських емігрантів. Після початку повномасштабного вторгнення вони провели ряд виставок, спрямованих начебто проти війни. Участь у них брали, зокрема, і українські автори та авторки.


Читайте також:


Що це за премія?

Women in Arts — це незалежна премія, яку у 2019 році заснували Український інститут та ООН-Жінки в Україні в межах руху солідарності за гендерну рівність HeForShe. Мета премії — привертати увагу до досягнень жінок-мисткинь та популяризувати українську культуру в країні та світі.

З 2023 року оновилися критерії відбору лауреатів — організатори додали до переліку внесок у перемогу, що враховує діяльність у військовій, волонтерській, культурній чи будь-якій іншій сфері, яка безпосередньо наближає перемогу України. 

Лауреаток премії Women In Arts визначають профільні експерти та експертки. Головними вимогами до кандидаток є професійні досягнення, репутація, інноваційність та національне чи міжнародне визнання. Оцінювання здійснює експертна рада та журі, до складу яких входять фахівці у сфері культури та мистецтва, представники державного сектору і незалежних інституцій. З повним списком експертної ради та журі можна ознайомитись за посиланням.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк