Головна - Новини - Видавництво Vivat випускає збірку інтерв’ю з письменниками, які стали військовими та волонтерами

Видавництво Vivat випускає збірку інтерв’ю з письменниками, які стали військовими та волонтерами

Час прочитання: < 1 хв

Харківське видавництво Vivat випускає книгу-збірку «Слова і кулі». В ній представлені інтерв’ю з українськими письменниками та журналістами, які стали військовими та волонтерами.

«Люк» розповідає детальніше.

Що відомо про збірку?

Спільний проєкт порталу «Читомо» та організації PEN Ukraine містить 24 інтерв’ю з людьми, які розвивали українську літературу та журналістику, а тепер «перетворилися з оповідачів на суб’єктів історій — тих, хто оберігає наше теперішнє й робить можливим наше майбутнє».

Героями цих розмов стали Максим Кривцов, Вікторія Амеліна, Павло Вишебаба, Дмитро Лазуткін, Леся Ганжа, Федір Шандор, Олександр Михед, Артем Чапай, Галина Крук, Андрій Любка, Тетяна Огаркова і Володимир Єрмоленко, Богдан Коломійчук, Ярина Чорногуз та інші.

«Багато письменників зізнаються, що в перші дні повномасштабного вторгнення розчарувалися в тому, що робили до того. Мова враз виявилася безсилою перед ешелонами військ і свистом ворожих ракет. Їм знадобилися тижні й місяці, щоб наново перевідкрити мову, повернути собі здатність писати, ословлювати дійсність», — розповіла «Читомо» координаторка проєкту та інтерв’юерка Наталя Корнієнко.

За її словами, деякі з героїв давали інтерв’ю прямо з окопів, а хтось між записом та публікацією тексту навіть отримав поранення. Максим Кривцов та Вікторія Амеліна загинули через російську агресію.

Передмову до видання під назвою «Такі, як були. Зовсім інакші» написав письменник і волонтер Сергій Жадан.

«Ми не були в такій близькості до смерті, не мали такої кількості болю, не стикалися з таким концентрованим злом. Тепер у нас усе це є, тепер ми все це бачили. І це головна зміна, яка з нами сталася і яка нас виповнює. Можна спробувати про це поговорити. Головне — знайти необхідні слова. І гідного співрозмовника», — зауважує Жадан.

slovo1

slovo2-1

slovo


Читайте також:


Де придбати книжку?

Книжка «Слова і кулі» надійде у продаж 14 червня 2024 року. Передзамовити її з 20% знижкою можна вже зараз на сайті видавництва.

Прочитати майже всі інтерв’ю, опубліковані на сайті «Читомо», можна за посиланням.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк