Головна » У Польщі вийшла збірка віршів Вікторії Амеліної «Свідчення»

У Польщі вийшла збірка віршів Вікторії Амеліної «Свідчення»

Час прочитання: 2 хв

Польське видавництво Pogranicze випустило друком збірку віршів Вікторії Амеліної під назвою «Свідчення».

«Люк» розповідає детальніше.

Що відомо про збірку?

Про вихід збірки повідомив польський поет і есеїст Кшиштоф Чижевський. Він розповів, що книга є четвертою і останньою збіркою в межах серії «Перед лицем війни. Бібліотека української поезії», де зібрано двомовні видання про українських письменників та письменниць, що працювали з 2014 року. 

«Поезія — це ідеальна маленька форма, яка містить біль, тривогу, страх, мрії та очікування. Поезія може приховати імена тих, хто хоче залишитися анонімним, але все одно розповідає історію. Українська письменниця та правозахисниця Вікторія Амеліна почала публікувати вірші після вторгнення росії в Україну. Спочатку вона розіслала їх через чати з найближчими людьми, а потім виклала у Facebook. Саме так Вікторія вибрала відображення війни. Це був один із її способів свідчити», — зазначила в описі до книги українська культурна менеджерка Софія Челяк.

Придбати збірку можна за посиланням. Її вартість — 25 злотих (240 грн). 

Вікторія Амеліна

Читайте також:


Хто така Вікторія Амеліна?

Вікторія Амеліна — українська письменниця, поетка та публіцистка. Дебютувавши у 2014 році своїм романом «Синдром листопаду, або Homo Compatiens», вона призупинила кар’єру в IT-сфері заради письменництва. За життя вона видала чотири романи, а також кілька збірок та антологій. 

Співпрацювала з PEN International — міжнародним правозахисним рухом руху журналістів, письменників, науковців, видавців та перекладачів. Вікторія закликала партнерів до надання зброї Україні та створення спецтрибуналу для РФ.

Паралельно із письменством Вікторія працювала як документаторка воєнних злочинів на звільнених від російської окупації територіях, зокрема у селі Капитолівка на Ізюмщині, де віднайшла щоденник убитого росіянами письменника Володимира Вакуленка та почала працювати над його виданням. Вона також стала першою резиденткою будинку «Слово» після початку повномасштабного вторгнення.

До Дня соборності України у 2023 році президент Володимир Зеленський нагородив Вікторію Амеліну орденом «За заслуги» ІІІ ступеню.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк