Головна » Новини » Чи подорожчають книжки в Україні та чи можливо релокувати друкарні з Харкова? Відповідає директорка Vivat

Чи подорожчають книжки в Україні та чи можливо релокувати друкарні з Харкова? Відповідає директорка Vivat

Час прочитання: 2 хв

Через російський обстріл друкарні «Фактор» ціни на українські книги можуть зрости у наступному році. Також, незважаючи на небезпеку, видавництва відновлять свою роботу саме у Харкові.

«Люк» розповідає детальніше.

Чи подорожчають книжки?

Директорка видавництва Vivat Юлія Орлова в інтерв’ю «Суспільному» прокоментувала розмови, що ходили під час «Книжкового арсеналу». Тоді видавці казали, що ціна на книжки у 2025 році може сягнути 700-800 гривень. За її словами, Vivat робитиме все, щоб вартість їхньої продукції змінилась мінімально. Наразі середня ціна книжки Vivat становить 360 гривень — з часом вона може сягнути 400 гривень.

«Мені б хотілося, щоб не більше. Ми продаємо книжки, зокрема, через роздрібну мережу книгарень Vivat по різних містах України, не лише в Києві. Потрібно враховувати, що за межами столиці менше грошей — отже, нижча купівельна спроможність. Для людей 360 гривень — це дійсно витрата, яку вони обдумують», — пояснила Юлія Орлова.

Вона додала, що наразі Vivat формує ціну частково коштом свого прибутку, щоб «не відлякати читача».


Читайте також:


Чи будуть релокувати видавництва?

Орлова зазначила, що Vivat продовжить працювати у Харкові, попри безпекову ситуацію. 

«У нас на важелях — дуже ціннісні речі. Видавництво — це люди, і не всі вони хочуть їхати з Харкова. З об’єктивних причин: щоб перебратися в інше місто, потрібно винаймати там житло, а це зараз досить дорого. Окрім цього, зазвичай переїжджають цілі сім’ї, тобто треба знайти нову роботу партнерам та змінити школу дітям. Організувати переїзд для стількох людей достатньо важко, і ми не можемо до цього примушувати», — сказала Юлія Орлова.

Генеральна директорка Vivat також зазначила, що ведення бізнесу у Харкові є дуже важливим для життя міста.

«Мені хотілося б, щоб Харків жив. А це можливо, тільки якщо там буде виробництво, економіка, гроші. Фінанси — це як кров для організму, без них місто помре. А зараз бізнеси в Харкові не витримують, один за одним закриваються, бо меншає людей. Мені дуже боляче бачити, як поступово згасає моє улюблене місто, яке було настільки чистим і спокійним до війни», — підсумувала Орлова.

Крім цього, релокувати ціле виробництво наразі неможливо, додала вона.

Через що у видавництв зʼявились проблеми?

Вранці 23 травня, близько 10:25, російські війська вкотре обстріляли Харків та область. По самому місту завдали близько 10 ударів, від яких постраждала, серед іншого, типографія.

Пізніше стало відомо, що типографією, яка зайнялася від обстрілів, стала друкарня «Фактор», на якій випускається зокрема продукція видавництва Vivat. 

Внаслідок російського обстрілу загинуло семеро людей, ще 17 дістали поранень.

Нагадаємо, що компанія «Фактор» ініціювала збір коштів. Усі пожертви будуть спрямовані на підтримку постраждалих та відновлення поліграфічної галузі. Допомогти донатом можна за посиланням

Також видавництво підтримала «Нова пошта». До 30 червня вони здійснюватимуть безоплатну доставку усіх замовлень з сайту Vivat.

Пізніше стало відомо, що фонд американського бізнесмена Говарда Баффета профінансує відбудову харківської друкарні.

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа про Харків, яке висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк