Головна - Новини - Аналітики з Truth Hounds встановили причетність російських спецслужб до вбивства Володимира Вакуленка

Аналітики з Truth Hounds встановили причетність російських спецслужб до вбивства Володимира Вакуленка

Час прочитання: 2 хв

OSINT-аналітики з Truth Hounds встановили, що ймовірно, до незаконного викрадення та планування вбивства письменника Володимира Вакуленка причетні російські військові та спецслужби, тоді як безпосереднє вбивство вчинили бойовики так званої «ЛНР».

«Люк» розповідає детальніше.

Що дізнались розслідувачі?

В листопаді 2023 року офіційне слідство встановило підозрюваних у вбивстві Вакуленка. Ними виявились бойовики так званої «ЛНР» з позивними «Лев» та «Удод», ідентифіковані відповідно як Владислав Нескородьєв та Сергій Удоденко. Обидва родом з Луганська, раніше судимі за крадіжки та наркозлочини.

За інформацією правоохоронців, 22 березня 2022 року, під час окупації Ізюмського району Харківської області, у селі Капитолівка бойовики викрали Володимира Вакуленка та його 14-річного сина. У родинному будинку провели обшук. Згодом їх відпустили, але потім, 24 березня, Володимира затримали вдруге і, як стверджує слідство, застрелили з пістолета. 

Після звільнення Харківщини його тіло знайшли у могилі №319 на місці масового поховання під Ізюмом. Слідчі встановили, що «Лев» віддав наказ про вбивство, а «Удод» його виконав. Їм обом заочно оголошено про підозру у вбивстві та жорстокому поводженні з цивільними особами.

11 квітня OSINT-аналітики з Truth Hounds презентували розслідування щодо вбивства Вакуленка. В ньому йдеться, що до викрадення письменника причетні безпосередньо російські військові та спецслужби. Розслідувачі поспілкувались з мешканцями Капитолівки, ті заявили, що Вакуленка шукали, як учасника Революції Гідності.

Також OSINT-аналіз підтвердив, що на одному з відео з затриманням чоловіка, зображено, власне Вакуленка. Відео зняте на території школи в Ізюмі, де військові РФ та спецслужби облаштували катівню.

Також розслідувачі Truth Hounds визначили особливий вид транспортного засобу («Тигр-М»), яким його доставили, що дозволило з’ясувати, які російські підрозділи могли стояти за його затриманням.

З повним текстом розслідування можна ознайомитись за посиланням.


Читайте також:


Що відомо про Володимира Вакуленка?

Володимир Вакуленко — український письменник та громадський діяч, головний редактор журналу перекладів DzeRkaLo, автор 13 книжок, здебільшого дитячих, та лавреат кількох літературних премій. Його твори перекладені кількома мовами, зокрема кримськотатарською та есперанто.

24 березня 2022 року під час окупації Ізюмського району Харківської області, де жив Вакуленко, росіяни викрали письменника та забрали його книжки. Аж в листопаді стало відомо, що його вбили — тіло знайшли серед чотирьохсот сотень інших мешканців Ізюмщини на масовому захованні.

Після звільнення Капитолівки близькі Вакуленка знайшли його щоденник, закопаний у саду за день до викрадення. Близько тридцяти рукописних листів було оцифровані та передані до Харківського ЛітМузею. Експозиція з текстами останніх днів письменника відкрилася навесні минулого року. Влітку 23-го Харківське видавництво Vivat представило на «Книжковому Арсеналі» книгу з останніми текстами Вакуленка «Я перетворююсь…».

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк