Головна - Новини - У Харкові перейменовують кілька вулиць. Сьогодні останній день опитування

У Харкові перейменовують кілька вулиць. Сьогодні останній день опитування

Час прочитання: 2 хв

Харківська міська рада на своєму сайті відкрила голосування щодо нових назв п’яти вулиць у місті — їх запропонувала місцева топонімічна комісія. Тепер харків’ян просять підтримати перейменування або запропонувати свої варіанти.

«Люк» ділиться подробицями.

Що відбувається?

Топонімічна комісія Харківської міськради схвалила перейменування кількох вулиць міста на честь загиблих захисників України. Ще кільком пропонують повернути історичні назви, іншим — присвоїти нові в межах закону про деколонізацію. Зокрема пропонується перейменувати наступні вулиці:

  • Вулицю Луб’янську — на вулицю Лубенську;
  • Вулицю Молодої Гвардії — на вулицю Добровольців;
  • Вулицю Маршала Бажанова — на вулицю Чорноглазівська (історична назва);
  • Провулок Плеханівський — на провулок Петинський (історична назва);
  • Вулицю Конєва — на вулицю Гончарівська.

Втім, щодо останньої назви виникла колізія. Марія Тахтаулова з Українського інституту національної пам’яті прокоментувала її наступним чином 

«З Гончарівською вулицею не дуже виходить. До наявних вже Великої і Малої Гончарівських і Гончарівського провулку додали ще вулицю. — пише вона у Facebook. — Історична назва — Гончарівський бульвар. Зараз бульвару немає, з деревами у Ха самі знаєте як. Щоб зберегти історичний топонім і не створювати додаткову плутанину пропоную [назву] вул. Гончарівський Бульвар».

Гончарівський бульвар на мапі Харкова 1932 року

За які назви можна проголосувати?

Паралельно із цим на сайті міськради стартувало голосування щодо перейменування п’яти вулиць Харкова:

  • Вулиці  Оренбурзької — на вулицю Братів Гипиків; 
  • Вулиці  Целіноградської — на вулицю Мирослава Мисли;
  • Провулку Петрашевського — на провулок Петра Франка;
  • Провулку Халтуріна — на провулок Академіка Померанчука;
  • Вулиці Маяковського — на вулицю Миколи Хвильового.

За посиланням міститься коротка біографічна довідка про кожного з українців, на честь яких хочуть перейменувати вулиці. Підтримати нові назви або запропонувати свої можна до 17 серпня включно. Харківська міськрада має затвердити нові назви на своїй черговій сесії 18 серпня. 

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк