Головна - Новини - У «Нікольському» запустили сексистську рекламу бренду одягу

У «Нікольському» запустили сексистську рекламу бренду одягу

Час прочитання: 2 хв

У рекламі харківського бренду одягу OliaGarho, магазин якого незабаром відкривається у ТРЦ «Нікольський», помітили порушення чинного законодавства про сексистську рекламу.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

14 квітня на сторінці ТРЦ «Нікольський» в Instagram з’явився рекламний ролик, присвячений відкриттю магазину одягу від бренду OliaGarho. В цьому ролику зображено жінку в одязі бренду, однак основний акцент робиться на її тілі.

Журналістка та авторка проєкту «Гендер в деталях» Євгенія Дишлева звернула на це увагу в своєму дописі. 

«У відеоролику сексизм проявляється у використанні сексуальних підтекстів без релевантного контексту та недоречному зображенні оголеного тіла. Це є проявом сексуалізації, яка заборонена Законом №1750-IX “Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо протидії дискримінації за ознакою статі”», — пише вона.

Пізніше Євгенія опублікувала в своєму Instagram сторіз з посиланням на цей закон та підкреслила, що їй «хотілося б дотримання чинного законодавства в її місті».

«Мою сторіс подивилися акаунт ТРЦ “Нікольського”, акаунт бренду OliaGarho, а також СММ харківських брендів Наталія Златослава, яка надіслала мені [емоджі, — «Люк»] клоуна у дірект. Наскільки я зрозуміла з контексту, Наталія Златослава співпрацює з OliaGarho, — розповіла Євгенія Дишлева.

Я відправила пані Златославі посилання на статтю Міністерства юстиції, де йдеться про те, що сексизм у рекламі карається штрафом відповідно до Закону “Про рекламу”. Проте СММ подякувала мені за мою думку, яка нікого не цікавить та підкреслила, що сказане мною є “особистою думкою диванної критикеси, що бачить сексизм там, де просто є гарна жінка”».

«Люк» намагався отримати коментар від бренду, однак, вони поки не відповіли. Також ми звернулись до керівництва ТРЦ «Нікольський» за телефоном, але вони перенаправили журналістку на їхній Viber. На момент публікації відповіді від обох не було.

Скриншоти з реклами


Читайте також:


Чи заборонена така реклама?

Так, з 2021 року Верховна Рада підтримала законопроєкт №3427 щодо протидії дискримінації за ознакою статі в рекламі, тим самим посиливши відповідальність за сексизм у ній.

Згідно із законом, під заборону потрапляє демонстрація насильства за ознакою статі, а також реклама, в якій тіло людини або частини тіла подають виключно як сексуальний об’єкт, щоб залучити увагу споживача. Забороненою є й реклама з натяками (слова, звуки, зображення) на сексуальні взаємини, які не мають прямого стосунку до рекламованого продукту або способу його споживання.

За порушення вимог рекламодавця чекає штраф у розмірі від п’яти мінімальних заробітних плат (тобто, 40 тисяч гривень) до 30-кратного розміру вартості розповсюдженої реклами.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк