Головна - Новини - «Видавництво Старого Лева» надрукує збірку поезій Вікторії Амеліної «Свідчення»

«Видавництво Старого Лева» надрукує збірку поезій Вікторії Амеліної «Свідчення»

Час прочитання: 2 хв

«Видавництво Старого Лева» надрукує збірку поезій Вікторії Амеліної під назвою «Свідчення».

«Люк» розповідає детальніше.

Що відомо про збірку?

Програмна директорка «Форуму видавців», перекладачка Софія Челяк розповіла, що за півтора місяця до загибелі Вікторія розповіла їй про бажання видати збірку у «Видавництві Старого Лева» та просила допомоги у пошуці ілюстратора. Вже після смерті Вікторії, Софія разом з командою почали працювати над збіркою.

«Ілюстратором ми запросили Данила Мовчана, бо хотілося сакральності, для мене це був єдиний можливий варіант для ілюстрації, щоб вона звучала в унісон з поезією. Проглядаючи верстку, ми зрозуміли, наскільки це було правильне рішення», — написала Софія.

В збірці також буде хронологія подій, заснована на листуванні Софії з Вікторією.

«Виявилося, що за час повномасштаного вторгнення не було днів, коли ми не списувалися чи не зідзвонювалися. Це чорна робота, я думала що зійду з розуму, поки читала все,  від безжальної пустки її відсутності, яку я не знаю, чи колись заповню. Але ми погодили, що хронологія має бути. Це не про нас, це про майбутні дослідження і пам’ять. Ця книжка — це так виглядає моє вирване серце. Я дуже сподіваюся, що Віко, вона тобі сподобається, і я тебе не розчарувала», — розповіла Софія.

Вікторія Амеліна

Читайте також:


Хто така Вікторія Амеліна?

Вікторія Амеліна — українська письменниця, поетка та публіцистка. Дебютувавши у 2014 році своїм романом «Синдром листопаду, або Homo Compatiens», вона призупинила кар’єру в IT-сфері заради письменництва. За життя вона видала чотири романи, а також кілька збірок та антологій. 

Співпрацювала з PEN International — міжнародним правозахисним рухом руху журналістів, письменників, науковців, видавців та перекладачів. Вікторія закликала партнерів до надання зброї Україні та створення спецтрибуналу для РФ.

Паралельно із письменством Вікторія працювала як документаторка воєнних злочинів на звільнених від російської окупації територіях, зокрема у селі Капитолівка на Ізюмщині, де віднайшла щоденник убитого росіянами письменника Володимира Вакуленка та почала працювати над його виданням. Вона також стала першою резиденткою будинку «Слово» після початку повномасштабного вторгнення.

До Дня соборності України у 2023 році президент Володимир Зеленський нагородив Вікторію Амеліну орденом «За заслуги» ІІІ ступеню.

У квітні 2024 року чоловіка, що навів російський удар по закладу «RIA PIZZA» у Краматорську, де знаходилась і Вікторія, засудили до довічного ув’язнення

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк