Головна - Новини - Знову на сцені? В ХОВА назвали можливі терміни повернення театрів до роботи
…

Знову на сцені? В ХОВА назвали можливі терміни повернення театрів до роботи

Час прочитання: 2 хв

У Харкові з Нового року можуть відновити роботу театрів. Причиною для цього стало скорочення їхнього фінансування на 2024 рік вдвічі — зі 100 мільйонів гривень до 50-ти.

«Люк» розповідає, що відомо про відновлення роботи театрів.

Що сталось?

У вівторок, 26 грудня, голова Харківської обласної військової адміністрації (ОВА) Олег Синєгубов під час пресконференції заявив про скорочення вдвічі бюджету на фінансування театрів.

«Розуміємо, що сфера культури у нас була збитковою, і з обласного бюджету ми дофінансовували або на заробітні плати, або на комунальні послуги. Ця цифра минулого року склала до 100 мільйонів гривень. Цього року ми передбачили на цей напрямок близько 50 мільйонів. Тобто на 50% менше», — сказав він.

Через це, за його словами, в ОВА «мають подумати щодо оптимізації та перегляду роботи цих установ». Крім цього, можливо, на початку року театри вже відновлять свою роботу. Наразі нібито розробляються алгоритми безпекових заходів, при дотриманні яких можливе проведення там вистав.

«Ми розробимо їх [алгоритми, — «Люк»] разом із нашим правоохоронним блоком, силовим блоком, Збройними силами. Так само ми будемо радитися з закладами культури. Як ми комунікували з нашою обласною філармонією, і була пропозиція дозволити проводити концерти для 50 осіб, то це, повірте, філармонію не врятує, тому що там оркестр має близько 100 осіб, він не може фінансово вигідно давати концерт для 50 осіб. Тому будемо розглядати інші варіанти», — розповів Синєгубов.


Читайте також:


Чому театрам заборонили працювати?

Навесні 2023 року департамент культури та туризму ХОВА ухвалив рішення про заборону проведення масових заходів в приміщеннях театрів, концертних установ, філармоній, клубів, музеїв, бібліотек та на відкритому просторі, якщо кількість глядачів перевищує 50 осіб. Причиною назвали постійні обстріли і відсутність укриттів, а заборона діятиме до кінця воєнного стану.

До переліку місць, облаштованих укриттями для безпеки глядачів та працівників увійшли лише 16 об’єктів області. Серед них метрополітен, «ЄрміловЦентр» та мала зала ХНАТОБу. Повний список не розголошують. 

Через це театри почали призупиняти роботу та проводити вистави в альтернативних місцях, що вміщали значно менше людей. Влітку театри подали звернення про відновлення роботи, але ДСНС Харківщини відмовилося погоджувати їм графіки майбутніх виступів, як того вимагала місцева влада. Аргументацією рятувальників було те, що в будівлях театрів немає повноцінних укриттів, і це протирічить міркуванням безпеки.

1 листопада в ОВА відбулась нарада, на якій театрам запропонували працювати в режимі онлайн, однак, культурну спільноту обурило таке рішення.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк