Головна - Новини - На «Оскар» висунули два документальних фільми про російсько-українську війну

На «Оскар» висунули два документальних фільми про російсько-українську війну

Час прочитання: 2 хв

За звання найкращого міжнародного фільму на церемонії «Оскар-2024» боротимуться одразу дві документальні стрічки про повномасштабне російське вторгнення — від України та Словаччини.

«Люк» розповідає, що це за фільми та як обидва пов’язані із Харковом.

Який фільм висуває Україна?

Церемонія нагородження премією Американської кіноакадемії відбудеться тільки у березні 2024 року. Проте, деякі з міжнародних стрічок-претендентів на «Оскар» вже відомі.

Зокрема, минулого тижня Український Оскарівський Комітет обрав фільм, що представлятиме Україну на кінопремії. Це документальна стрічка «20 днів у Маріуполі» харківського журналіста Мстислава Чернова. Над фільмом також працювали фотограф Євген Малолєтка і продюсерка Василіса Степаненко. Вони приїхали у Маріуполь за лічені години до початку повномасштабного вторгнення Росії та провели в облозі під обстрілами майже три тижні.

Крім фільму Чернова, у національному відборі на «Оскар» брали участь ще чотири фільми: 

  • «Залізні метелики» Романа Любого;
  • «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука;
  • «Терикони» Тараса Томенка;
  • «ШТТЛ» Аді Вальтера — спільне виробництво України та Франції. 

До чого тут Словаччина?

Майже одночасно з Україною свій документальний фільм про широкомасштабну війну висунула і Словаччина. Як претендента на «Оскар» Словацька академія кіно та телебачення (SFTA) обрала фільм «Світлобоязнь» Івана Остроховського та Павола Пекарчика.

Документальна стрічка переносить глядача на станцію харківського метро, ​​де, рятуючись від російських обстрілів, мешкає дванадцятирічний Микита. У тунелях він грає зі своєю новою подружкою Вікою. Попри заборону дорослих, діти намагаються піднятися на поверхню, аби знову побачити сонячне світло.

«Ми дуже раді, що академія таким чином висловила не лише підтримку нашому фільму, але, передовсім, співпереживання праведній боротьбі українців за свободу та за нормальне життя, якого прагнуть герої “Світлобоязні”», — кажуть творці фільму у коментарі словацькому виданню Teraz.

Чи отримає нарешті Україна «Оскар»?

Саме по собі висування фільму на премію від України (або Словаччини) ще не означає, що він потрапить на «Оскар». Долю стрічки буде вирішувати  Американська кіноакадемія: спочатку закордонні фільми відберуть у довгий список претендентів, а потім — у короткий. П’ятірку головних номінантів на премію оголосять лише у січні, а сама церемонія нагородження відбудеться у Лос-Анджелесі 10 березня 2024 року. 

Нагадаємо, минулого року до номінантів на «Оскар» внесли документальний фільм «Будинок зі скалок» режисерів Сімона Леренґа Вільмонта та Азада Сафарова. Він був знятий за 20 кілометрів від лінії фронту, у Лисичанському центрі соціально-психологічної реабілітації дітей. Проте, премію отримала документалка «Навальний» канадського режисера Деніеля Роера.

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк